Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jedan svijet, jedan dom, jedno srce

Autor: Velimir Brkić

30.09.2012. 22:00
Jedan svijet, jedan dom, jedno srce

Foto: Velimir BRKIĆ



Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se upozoriti na opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Glavni cilj svake godine je upozoravati čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrti u svijetu, a svake godine odnose 17,2 milijuna života, rekla je dr. Marina Nekić-Borčilo


U sklopu obilježavanja Svjetskog dana srca i Europskog tjedna mobilnosti, Udruga za promicanje zdravog načina života, “Biograd na Moru – zdravi grad” uz potporu Grada i Hrvatskog kardiološkog društva u subotu je organizirao javno-zdravstvenu akciju, na kojoj se osim edukativne poruke, šetnje, zabave za djecu i odrasle održalo besplatno mjerenje razine šećera u krvi, krvnog tlaka, kolesterola, body mass indeksa i procjena kardiovaskularnog rizika.
– Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se upozoriti na opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Glavni cilj svake godine je upozoravati čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrti u svijetu, a svake godine odnose 17,2 milijuna života, rekla je dr. Marina Nekić-Borčilo, kardiologinja u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru.
Ni djeca nisu pošteđena
Dan srca je svake godine posvećen nekoj određenoj temi. Ove godine glavni moto je “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce” sa naglaskom na zaštiti zdravlja srca i prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod žena i djece jer je česta zabluda da samo muškarci i starije osobe umiru od kardiovaskularnih bolesti
– Podjednako obolijevaju i umiru žene, no rizik je kod žena ozbiljno podcijenjen. Zapravo se radi o ubojici broj jedan kod žena koji uzrokuje jednu od tri smrti žena. U prošloj godini u Hrvatskoj su od posljedica srčanožilnih bolesti umrle 24. 841 osobe, a od toga 14. 319 žena. Brojka je to koja itekako poziva na oprez, poručila je dr. Nekić-Borčilo.
Ni djeca nisu pošteđena rizika od kardiovaskularne bolesti koji se mogu javiti i prije rođenja, tijekom razvoj fetusa, a povećati tijekom djetinjstva nezdravom ishranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću.
– Većinu svog slobodnog vremena djeca provode u igranju računalnih igara, uživaju u lošoj prehrani koja obiluje koncentriranim ugljikohidratima i zasićenim masnoćama. Osim što su i sama izložena čimbenicima rizika za razvoj srčanožilnih bolesti mogu biti suočena i s emocionalnim posljedicama kada se razbole članovi njihovih obitelji, navela je biogradska kardiologinja iz Hrvatskog kardiološkog društva..
Najmanje 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca i moždanog udara može izbjeći ako su otklonjeni glavni rizični čimbenici, posebno duhan, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost.
 Bolesti novog doba
– Cilj je ukazati da svatko treba razmisliti i spoznati koje rizične faktore nosi u sebi te što, u dogovoru s liječnikom, treba učiniti kako bi se taj rizik smanjio, zaključila je dr. Nekić-Borčilo.
Subotnji program je započeo hodanjem od zgrade Gradske uprave na biogradskoj rivi do “Bure Centra” gdje je uz besplatnu kontrolu šećera u krvi, tlaka i kolesterola, organiziran zabavni program na temu zdravog načina življenja te animacije, radionice za djecu i program za odrasle.
– Zbog loših navika i načina života sve se češće pojavljuju bolesti tzv. novog doba, a to su pretilost, stres, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Zanimljiva je činjenica da je najbolji lijek za sve ove četiri bolesti upravo kretanje, ističe dr. Ljubica Labar predsjednica biogradske Udruge “Zdravi grad”, globalnu mrežu zdravih gradova u koju je uključeno preko 3.000 gradova na svijetu i svaki dan taj broj raste.
Europski tjedan mobilnosti je manifestacija s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Jedan od osnovnih ciljeva je javnost i građane upozoriti na važnost kretanja, odnosno pješačenja, za zdravlje ljudskog organizma.
– Kretanje je izuzetno važno za zdravlje, za psihu te za radostan i vedar odnos prema životu. Kretati se svakog dana najmanje 30 minuta, poručila je Ljubica Labar.