Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otočki bataljun se prisjetio poginulih boraca te zahvalio Urliću i Simičiću

Autor: Siniša Klarica

30.09.2012. 22:00
Otočki bataljun se prisjetio poginulih boraca te zahvalio Urliću i Simičiću

Foto: Zvonko KUCELIN



Ratni veterani Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatijeg kao Otočki bataljun, obilježili su ovog vikenda 21. obljetnicu osnivanja svoje postrojbe.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na grobovima poginulih hrvatskih vojnika u Salima, Sutomišćici, Preku, Lukoranu i Zadru. Braneći svoju domovinu, svoje živote položili su Denis Špika, Miljenko Zorić, Dragan Špar i Danijel Grbin.
Kako je rekao njihov ratni zapovjednik Joško Pulja, svrha je okupljanja pripadnika otočkog bataljuna ne prepustiti zaboravu sjećanje na svoje poginule suborce.
Prigodna svečanost u Jedričarskom klubu Uskok iskorištena je i za odavanje počasti donedavnom zapovjedniku HRM kontraadmiralu Anti Urliću, koji je dio ratnog puta proveo upravo s Otočkim bataljunom. Urlić je uvijek bio vezan za Zadar, te se se po riječima gradonačelnika Zvonimira Vrančića odmah odazvao molbi za dostavu vode vojnim vodonoscem, žednim zadarskim otocima. Njega i viceadmirala Zdenka Simičića, koji odlazi u mirovinu, darivali su predstavnici Grada Zadra, Jedriličarskog kluba Uskok te veterani HRM-a.
Obraćajući se nazočnima, ratni zapovjednik Škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić najavio je skori početak gradnje memorijalnog spomen-centra u Škabrnji, za koji je prošle godine kamen-temeljac položio predsjednik Ivo Josipović. Spomen centar na Ražovljevoj glavici gradit će inženjerija Hrvatske kopnene vojske, a košta će oko 6,5 milijuna kuna. Posebno mjesto u spomen-centru imat će zapovjednik jedne od satnija Otočkog bataljuna Denis Špika, koji je 1993., nakon akcije Maslenica, poginuo baš na Ražovljevoj glavici.
Svečanosti su nazočili pripadnici bataljuna i javni dužnosnici, među kojima i saborski zastupnik Božidar Kalmeta, brigadni general Mladen Fuzul, pukovnik Ivica Matešić Jeremija, ratno vodstvo 112. brigade i dr.