Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zlo se može pobijediti jedino vjerom i ljubavlju

Autor: Velimir Brkić

30.09.2012. 22:00
Zlo se može pobijediti jedino vjerom i ljubavlju

Foto: Velimir BRKIĆ



Svaki dan čujemo neku lošu vijest, zlo nas okružuje. U ratu između dobra i zla Bog nas ne ostavlja, u ruke nam daje oružje, daje nam molitvu. Neprijatelj protiv kojeg se borimo je Sotona, i oružje koje je efikasno u borbi protiv njega je duhovno, rekao je o. Ryszard Reikowski


Blagdan Svetog Mihovila (Mihaela), arkanđela, u subotu je svečano proslavljen diljem Zadarske nadbiskupije: u Zadru, Vrsima, Poljicima, Galovcu, Sv. Filipu i Jakovu, Visočanima, Bulićima, Vukšiću te Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani na otoku Pašmanu i drugdje, kao nebeski zaštitnik i kao pučka fešta.
Brojni vjernici cijele nadbiskupije tijekom subotnjeg dana pohodili su crkve, u molitvi i pobožnosti. Subotnji 29. rujna, jedan od najtoplijih dana u povijesti meteoroloških mjerenja na taj dan, itekako je pogodovao održavanje tradicionalnih procesija sa svečevim kipom.
– Svaki dan čujemo neku lošu vijest, zlo nas okružuje. U ratu između dobra i zla Bog nas ne ostavlja, u ruke nam daje oružje, daje nam molitvu. Neprijatelj protiv kojeg se borimo je Sotona, i oružje koje je efikasno u borbi protiv njega je duhovno, rekao je o. Ryszard Reikowski, župnik sv. Ante Padovanskog na zadarskom Smiljevcu, na početku propovijedi u vrškoj crkvi.
Poziv na istinsku slobodu
Zlo možemo samo dobrim pobijediti. Trebamo izabrati između dobra i zla. Sotona koji je prevario Evu i Adama zna i nas prevariti, naglasio je.
– Bog nam je darovao sakrament svete ispovijedi, dao nam je milost da se možemo boriti protiv grijeha, rekao je o. Ryszard te je poručio: “čovjek trebao misliti na drugog čovjeka”.
Ovaj blagdan poziva nas upoznati istinsku slobodu, to jest Isusa Krista. On nas jedini može osloboditi od grijeha, izvora svake vrste neslobode. Primjer Mihovila arkanđela potiče nas da slobodno služimo Bogu i tako ostvarujemo dostojanstvo svoga kršćanskoga poziva. To od nas zahtijeva borbu protiv zla.
– Biti sveti Mihovil u sadašnjem životu nije nemoguće, što se ostvaruje uz molitvu, druženje s Bogom i životom u njegovoj prisutnosti, naročito u obiteljima. Zlo neće nikad pobijediti, jer Isus Krist nam je rekao: ‘Ja sam s vama do svršetka svijeta’, zaključio je o. Ryszard.
Na svečanom misnom slavlju na kojem je, između ostalih, nazočila i načelnica Sandra Vukić, pridonio je ženski župni zbor. Ove godine za nošenje svečevog kipa, crkvenih barjaka, hrvatske trobojnice i križa u procesiji bili su zaduženi vjernici iz Vrsi-Mulo.
 Primjer Sv. Mihovila
Ravnokotarski Galovac koji je do polovice 18. stoljeća sa Sukošanom sačinjavao jednu župu, euharistijskim slavljem i procesijom je proslavio svog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila koji se slavi i kao Dan općine.
– Bog je tvorac svega vidljivoga i nevidljivoga. Anđeli, ta duhovna stvorenja su nevidljiva za čovjeka, ali koja su su stvarna. To su anđeli koji okružuju Božje prijestolje, rekao je don Josip Lisica, župnik Škabrnje, koji je u zajedništvu sa župnikom don Stanislavom Wielinskim rodom iz Poljske i don Domagojom Kelavom, župnikom Gorice i Raštana, predvodio euharistijsko slavlje i procesiju.
Kad se čovjek svrsta za pozitivne vrednote, pravednost, za istinu, kad se čovjek svrsta za Boga tada se taj čovjek nema čega bojati. Bog će biti na njegovoj strani kao na strani Sv. Mihovila u njegovom boju protiv odmetnutih anđela. Nema se čega bojati, Bog će biti spasenje i pomoć, naglasio je.
– Zato se u ovom vremenu u kojem živimo isplati ugledati u primjer sv. Mihovila, svrstati se na njegovu stranu, Božju stranu. Kad to učinimo tada nema bojazni za moj život, za moju obitelj, za moje mjesto, za moju državu, za čitav svijet, poručio je don Josip.
U župi Galovac koja u 340 obitelji broji gotovo 1.200 žitelja, na svetoj misi tradicionalno nazoče i galovački policajci koji štuju Sv. Mihovila kao nebeskog zaštitnika i svoj dan.