Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Berba je kruna poslova u vinogradu

30.09.2013. 22:00
Berba je kruna poslova u vinogradu


Bobe grožđa su lijepe, zrele, bistre i pune soka i dat će u konačnici dobru kvalitetu i zadovoljavajuću količinu vina. Vinari koji imaju kvalitetne podrume i koji budu primjenjivali odgovarajuće mjere, imat će vrlo kvalitetno vino ove godine, kazao je Toni Brkić dok je okružen brojnom obitelji bio u berbi


Prije najavljene kiše, proteklog vikenda krenulo se u gotovo posljednje ovogodišnje trganje grožđa u sukošanskom vinogorju poviše brda. Dakako, i onih vinograda ispod brda. Digao se Sukošan na noge, prva je to berba grožđa u Europskoj uniji.
– Bobe grožđa su lijepe, zrele, bistre i pune soka i dat će u konačnici dobru kvalitetu i zadovoljavajuću količinu vina. Vinari koji imaju kvalitetne podrume i koji budu primjenjivali odgovarajuće mjere, imat će vrlo kvalitetno vino ove godine, kazao je Toni Brkić dok je okružen brojnom obitelji bio u berbi.
Toni će kao većina Sukošanaca imati urod u prosječnim količinama ubranim posljednjih godina.
– Berba je najljepši dio godine u vinogradu. Grožđe se bere, sprema u posude ili vreće. Tada slijedi najljepši dio, marenda u vinogradu, govori Bore Vanjak dok sa suprugom Julijom, šurjacima Nevenom i Božom Kezmićem te s obitelji ispod hrasta bogato blaguje. Hrane je kod obitelji Vanjak već tradicionalno za najmanje dvostruko više berača, neka se nađe.
Stigle su i kiše pa se kod vinogradara uvukao strah, ukoliko se grožđe ubrzo ne obere, počet će gnjiti. Naši poljoprivrednici stoga gledaju u nebo i mole se za dobro vrijeme i naklono tržište.