Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Neprihvaljiva podjela na pet regija

30.09.2013. 22:00
Neprihvaljiva podjela na pet regija


Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pozvala je danas ministra regionalnog razvitka Branka Grčića i ministra uprave Arsena Bauka da u izradu novoga regionalnog ustroja Hrvatske aktivno uključe županije te ocijenila da prijedlog novoga teritorijalnog preustroja pojačava centralizaciju Hrvatske.
Ističući da podupire svaku reformu državne uprave kojoj je cilj njezina praktična decentralizacija, HZŽ ocjenjuje da racionalizacija kroz model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija vodi dodatnoj centralizaciji.
Umjesto podjele države na pet regija, reforma lokalne i regionalne samouprave može se provesti i jačanjem županija kojima bi se vratile funkcije i zadaće iz ovlasti ureda državne uprave po županijama, ističe se u priopćenju HZŽ-a.
Predsjednik HZŽ-a i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ) ističe kako inzistiraju na tome da Vlada RH u radne skupine koje rade na tom prijedlogu aktivno uključi i župane “koji su o vladinim namjerama dosad jedino informirani putem anonimnih izvora u medijskim člancima”.