Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šprlje: Zbog nedostatka komunikacije loš dojam o pravosuđu

30.09.2016. 22:00
Šprlje: Zbog nedostatka komunikacije loš dojam o pravosuđu


Suci iz petnaest zemalja, njih 75, dva dana u Zadru raspravljaju o važnim pravosudnim temama. U organizaciji Udruge hrvatskih sudaca i Sveučilišta u Zadru, uz potporu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Državnog tajništva SAD-a, CEELI Instituta Prag i Zadarske županije u Zadru se održava druga međunarodna konferencija sudaca. Jedna od tema kojom je otvoren jučerašnji program konferencije je odnos pravosuđa s javnošću, pri čemu je Jadranka Nižić-Peroš, predsjednica zadarskog ogranka Udruženja hrvatskih sudaca istaknula kako sudac mora sačuvati svoje dostojanstvo i dignitet, a nikakvi osobni interesi ne smiju utjecati na njega.
– Sudac mora dužnost obavljati savjesno i nepristrano, u komunikaciji mora biti otvoren, a nužno je izbjegavanje javnog nastupanja, rekla je Nižić Peroš.
Pozdravljajući sudionike konferencije, ministar pravosuđa Ante Šprlje naglasio je kako ministarstvo prepoznaje važnost ovakvih konferencija, te izrazio nadu kako će i dalje davati potporu. Ministar se, poželivši sudionicima uspjeh u radu, i sam osvrnuo na temu medija i pravosuđa:
– Nekada mediji nisu ni postojali, tako da je ovo danas izazov. U Hrvatskoj imamo loš dojam pravosuđa, a to je među ostalim zbog nedostatka komunikacije. Nadam se da će nam ova dva dana pomoći u tome, te da ćemo s ovog skupa izaći obogaćeni, poručio je. Šprlje je rekao kako na europskoj ljestvici po vremenu rješavanja sudskih sporova Hrvatska nije baš najbolje pozicionirana, a u tijeku su reforme koje bi trebale dati bolje rezultate, najavio je ministar.
Đuro Sessa kazao je kako u javnosti postoji kriv dojam o hrvatskom sudstvu te iznio podatak prema kojem smo u Europi u sredini po ažurnosti. Ipak, kaže Sessa, stanje nije zadovoljavajuće.