Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SURADNJA SPLITA I ZADRA »Pervan je anđele skinuo s visina i doveo među nas jer su nam toliko potrebni«

01.10.2020. 08:43


Unutrašnjost sv. Donata od jučer krase fotografije Ive Pervana na kojima su različiti prikazi anđela – onih iz hrvatskih i europskih katedrala, potom Chagallov anđeo, anđeli hrvatskog slikara Ivana Rangera te najstariji, onaj iz crkve sv. Sofije iz vremena kad su katolička i pravoslavna crkva bile u istoj stranci…
– Upravo je to poruka ove izložbe anđela, da možemo biti ujedinjeni, iako dolazimo iz različitih stranaka. Da možemo biti s različitih strana, ali služiti istim interesima, a to su mir i dobro. Zato sam izabrao anđele jer simboliziraju – mir. A što nam je, nakon rata potrebnije, nego li mir. Što li nam je potrebnije, nego dobrota i pozitiva koju anđeli šire oko sebe, rekao je autor izložbe, Ivo Pervan, poznati splitski fotograf, koji je, po običaju, došao u pratnji svog psića, po imenu Pippo Inzaghi.
Izložbu u najljepšem zadarskom prostoru organizirali su splitska neprofitna organizacija Prokultura i Arheološki muzej u Zadru, a na otvorenju su, osim autora, govorili Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, Nansi Ivanišević, predsjednica Prokulture, punog naziva Opservatorij kulturnih politika Split i Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport u Gradu Zadru.
Kroz njihove riječi provukao se poziv i dogovor za zajedništvo između dalmatinskih gradova u prezentaciji prebogate kulturne baštine.
– Puno sam proveo vremena i radio u Zadru, puno snimao sve crkve i muzeje, imao sam čast da kroz ove ruke prođe gotovo sve iz hrvatske baštine i mogu vam reći, ono što ima Zadar, Šibenik, Trogir, Split, sve je u drugom planu i moramo to gurati jer to je ono što tvori ovaj narod. Neka za početak ovi anđeli ujedine ljude iz Zadra i iz Splita i krenimo zajedno ono što imamo širiti po Hrvatskoj i svijetu, rekao je Pervan, što su i drugi prihvatili.
Bušić je istaknula kako su u Zadru kreativci i čuvari baštine uvijek dobrodošli.
– Prednost ove nesretne situacije jest da smo se okrenuli sami sebi. Ne samo u Zadru, nego i Splitu, Šibeniku, Trogiru, ovom bazenu koji nam je blizak i mislim da će nas ova situacija natjerati da se malo bolje pogledamo, što kroz ovaj projekt već i radimo. I da stvaramo neke nevjerojatne suradnje. Tako da smatram da je ovo povijesni trenutak u kojem ćemo se ujediniti kao prelijepa regija u našoj Hrvatskoj i to je jedini put kojim trebamo ići, rekla je Bušić te proglasila izložbu otvorenom.
– Dugogodišnja suradnja s krasnim čovjekom i umjetnikom Ivom Pervanom započela prije puno godine kad smo Anđele predstavili u našem projektu Kuća jezika i kulture u Omišu 2012. godine. Predstavili smo ih i u novoj Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu, koju smo opremili uz podršku OTP banke. Odlučili smo s Anđelima krenuti po cijeloj Hrvatskoj, pa čak i izvan granica Hrvatske ako Bog da. Ono što je Ivo Pervan zabilježio svojim jedinstvenim objektivom i svojom jedinstvenom dušom treba prikazati cijeloj Hrvatskoj. Ove anđele ne vidimo jer su jako visoko. Ivo Pervan ih svojim objektivom spušta među nas, a toliko nam trebaju, rekla je Nansi Ivanišević te zahvalila Arheološkom muzeju u Zadru i drugim partnerima u Zadru.
Jakov Vučić je rekao da ovom iznimnom izložbom ispraćamo ljeto koje je iza nas, za razliku od prethodnih, znatno siromašnije programima i brojem posjetitelja.
– Anđeli nam bude nadu u povratak u ranije tokove i neka dinamičnija i sadržajnija ljeta, kazao je Vučić.
 


Objektiv s kojim je ‘skinuo’ anđele dobio na dar


Pervan je ispričao kako je uopće došlo do serije ovih fotografija.
– To je jedna fantastična priča, pomalo filmska. Došao sam u Zagreb kod obitelji Moćan koja ima jednu firmu koja nabavlja fotoaparate, dijelove i slično. Gledam ja kod njih teleobjektive i gledam tako jedan veliki teleobjektiv i kažem na glas: ‘A majke ti mile, da je meni jedan ovakav, ja bi skida anđele s neba.’ Jer anđeli su na katedralama uglavnom jako visoko, uvijek se prikazuju kako lete, lebde iznad svega… Otac i sin iz te obitelji su se povukli i nakon 10 minuta došli i rekli da su se dogovorili da oni to meni poklanjaju. Rekao sam im da će me kolpati, da sam uvijek sve sam zaradio, ali inzistirali su i poklonili mi taj zoom koji je tada stajao 12.000 eura! S njim sam ‘skinuo’ one nedostižne anđele. Eto, odatle i ova izložba, i zahvalan sam im zauvijek. A ovo nije reklama njihovoj firmi, nego njima kao ljudima, kazao je Pervan.
 




»Potrebna nam je sinergija«


Sponzori ovog događaja, uz OTP banku, su zadarske snage, Varoška pivovara i Šinjorina smokva.
Sandra Babac je vanjska suradnica splitske Prokulture te ih je povezala sa Zadrom.
– Potrebno nam je što više sinergije između Zadrana, Šibenčana, Splićana, na kraju krajeva, i Dubrovčana koji su nam najudaljeniji. Dalmacija je živo tkivo koje ima puno svojih kvaliteta. Evo ovdje smo nakon otvorenja izložbe imali priliku degustirati vrhunsko pivo na bazi maraške koje proizvodi Varoška pivovara. I sama imam proizvod Šinjorina Maruška, govori Babac.
Na ulazu u Sv. Donat je bio deizinficijens Zadranke Mirne Milković, na bazi alkohola i eteričnih ulja, Babac na ušima nosi naušnice u obliku virusa korone, još jedne zadarske kreativke, dizajnerice nakita i puhačice stakla, Antonije Gospić.
-To su moje prijateljice, iznimno kreativne žene. Kao što je sam naziv Mirnine firme, Synergia, držim da nam je potrebno što manje zavisti, a što više međusobne podrške kako bismo preživjeli ova teška vremena. Povezujmo jedni druge, to je jedini način da preživimo i tržišno, ali i ljudski, rekla je Babac.