Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Susret zborova u sv. Frani

31.10.2010. 23:00
Susret zborova u sv. Frani


Sedam zborova naše provincije dokazalo je protekloga vikenda u crkvi Sv. Frane da glazba može biti zabavna i ako je upućena Bogu. Oni su se nakon Svete mise u subotu u večernjim satima susreli na već tradicionalnom, petom susretu zborova naše provincije koji djeluju po našim samostanima i župama.
– Nismo došli nadmetati se nego susretati se, dijeliti note, družiti se i pokazati da postoje mladi koji mogu i žele na primjeren način slaviti Gospodina. U današnjem svijetu punom izazova i opasnosti nije lako biti mlada osoba, ali ova mladež našla je načina za opstanak u pjesmi i prvenstveno molitvi, rekla je na početku susreta moderatorica Katarina Pećar. A osim što se međusobno druže sastajući se na probama i na služenjima ovi mladi često svoju pjesmu uposle u neku humanitarnu svrhu te na taj način pomažu onima kojima je pomoć potrebna.
Na petom susretu nastupilo je sedam zborova iz Dalmacije. Svaki zbor izveo je po dvije pjesme koje su obrađene na njihov način i ne razlikuju se mnogo od modernih melodija. Oni su dokazali kako je pjesma upućena Bogu jednako zabavna kao i bilo koja druga pjesma, a s njima se složila i publika koja je rado pjevušila pjesme uz zborove. Osim pjevanja svi ovi zborovi sastoje se i od instrumentalnog dijela koji ih prati. U subotu su u crkvi Sv. Frane nastupili: zbor Krnjevo Rijeka s pjesmama „Bog te ljubi” i „Moj Otkupitelj je živ”, Zbor mladih sv. Frane s pjesmama „Dolasci” i „Tvoje riječi”, Zbor sv. Josipa iz Trogira s pjesmama „Budi slobodan” i „Ohrabri se”, Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog iz Crikvenice s pjesmama „Bog je moj spasitelj” i „Zajedno smo”, Vokalno instrumentalni sastav župe Sv. Trojice „Aba” iz Splita s pjesmama „Ako tebe nema” i „Svjetlo u tami”, Vokalno-instrumentalni sastav iz Rožata (Dubrovnik) s pjesmama „Zaštiti me” i „Zagrljaj ljubavi” te na kraju Zbor mladih Presvetoga Srca Isusova s Voštarnice s pjesmama „Molim te Gospodine” i „Samo tvoja ljubav Bože”.
Na kraju nastupa svim zborovima domaćini su uručili prigodan poklon, knjigu o životu fra Bernadina Sokola, nakon čega su zajednički otpjevali pjesmu za kraj.
Mladi iz zborova koji su došli izvan Zadra nakon večere u samostanu Sv. Frane uputili su se na noćenje po obiteljima te je susret nastavljen i u nedjelju. Nakon svete mise koja je održana u crkvi Presveta Srca Isusova na Voštarnici uslijedilo je druženje na zajedničkom ručku poslije kojeg su se sudionici uputili kućama do idućeg susreta.