Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mons. Puljić: Našim rođenjem rodila se i smrt

Autor: Velimir Brkić

31.10.2012. 23:00
Mons. Puljić: Našim rođenjem rodila se i smrt

Foto: Velimir BRKIĆ



Nema ništa u životu tako jasno i pravedno što ljude čini jednakima kao smrt. Pred njom nema razlike u staležu i godištu, istaknuo je nadbiskup


Na svetkovinu Svih svetih, koji se diljem Hrvatske obilježava odlaskom na groblja i sjećanjem na mrtve, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić prijepodne je u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio euharistijsko slavlje gdje je podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. U zajedništvu sa subraćom svećenicima nadbiskup je poslijepodne na Gradskom groblju pred nepreglednim mnoštvom vjerničkog puka predvodio službu riječi s odrješenjem za pokojne.
– Svetkovina Svih svetih vrlo je važna za naš put u vjeri, jer na današnji dan razmišljamo o vjernicima koji su prije nas ovdje živjeli ljepotu i nadu Evanđelja. Danas i sutra, i u čitavoj osmini blagdana Svih svetih pohađamo groblja i u tišini molimo zaustavljajući se pred grobovima nama dragih i znamenitih osoba. Upravo na tim mjestima razmišljamo o Isusovim riječima o blaženstvima. Tu se jača vjera i prima snaga za životni put za optimizam i nadu, kazao je nadbiskup Puljić na početku službe riječi.
Činom odlaska na groblja, paljenjem svijeće, kićenjem groba i molitvom za dušu pokojnika otimamo ih zaboravu i zahvaljujemo za dobro koje su učinili, rekao je nadbiskup.
Susret na groblju nameće temu budućeg života, smrti i kraja ovozemnog boravka.
– U kršćanstvu smrt nije tabu. Kad smo se rodili smrt je s nama rođena, međutim, mi nažalost često živimo kao da smrti nema ili da neće doći. A ona je sigurna činjenica. Nema ništa u životu tako jasno i pravedno što ljude čini jednakima kao smrt. Pred njom nema razlike u staležu i godištu. Svaki naš trenutak, sve što mislimo, činimo i radimo, smrtno je, nestalno, propadljivo i prolazno”, rekao je nadbiskup Puljić.
– Pokojnici su nam i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu. Svi su događaji u ruci Gospodnjoj i jedino u svjetlu Isusove smrti i uskrsnuća mogu se shvatiti ljudska zbivanja rađanja i smrti, zaključio je nadbiskup Puljić nakon što je vjernički puk pozvao da dnevno pročitaju barem nekoliko stanica Novog zavjeta.
Svečanom ugođaju pridonio je zbor “Vicko Zmajević” arbanaške crkve Gospe Loretske.
Zadarsko Gradsko groblje od ranog je jutra posjetio velik broj Zadrana, koji su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobovima odali počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima. Pokraj Središnjega križa položene su stotine lampiona i svijeća. Mnogi su ovdje odali počast ljudima do čijih grobova u drugim gradovima nisu mogli stići.