Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OŠ Šime Budinića jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja ima svoju himnu

Autor: Valentina Mlađen

31.10.2012. 23:00
OŠ Šime Budinića jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja ima svoju himnu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uz ravnatelja Ivana Čulara, himnu su predstavljali profesor glazbene kulture Tomislav Pehar, autorica teksta Patricija Joza i njezina mentorica, profesorica hrvatskog jezika Desanka Erčić


Osnovna škola Šime Budinića u Zadru jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti svojom himnom. Upravo to je bio povod za, u srijedu održane, konferenciju za medije, roditelje i učenike tijekom koje je službeno predstavljena školska himna te spot za nju.
Uz ravnatelja Ivana Čulara, himnu su predstavljali profesor glazbene kulture, te autor glazbe i aranžmana himne Tomislav Pehar, autorica teksta Patricija Joza, sada učenica 1. razreda srednje škole te njezina mentorica, profesorica hrvatskog jezika Desanka Erčić.
– Ovaj projekt traje već gotovo godinu dana i moram reći da nije bio nimalo lak posao odraditi ga, no rezultatom smo i više nego zadovoljni. Možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja ima svoju himnu, i možda jedina koja ima i snimljen spot za nju, rekao je Čular pohvalivši se činjenicom kako je uradak uglavnom školski.
Profesor Pehar, autor aranžmana i glazbe prisjetio se prvog teksta koji je dobio još kada je Patricija išla u 6. razred, a potom su ga brusili i prilagođavali dok na koncu nisu dobili završni produkt. Sada, kaže Pehar, razmišljaju da tekst prevedu i na engleski jezik te CD pošalju svim školama s kojima prijateljuju i izvan Hrvatske.
– Himna je nastala kada sam čula za natječaj na kojem se birala školska himna. Nadahnuće sam pronašla u želji da dio moga rada, truda i same mene ostane u školi, u kojoj sam provela mnoge sretne, trenutke i onda kada ja više ne budem tu, rekla je Patricija istaknuvši kako pjesma zapravo govori o svim sretnim trenucima i doživljajima u školi kroz osnovnoškolsko školovanje.
Prof. Erčić, ponosna na Patriciju naglasila je kako se radi o vrlo marljivoj i uspješnoj učenici koja je do sada objavila i svoju zbirku poezije, a njezina himna na natječaju je odabrana kao najbolja, ne samo zato jer je, među ostalim, posvećena i velikom jezikoslovcu Šimi Budiniću, već i stoga jer pokazuje pravo lice škole, poziva učenike na marljiv rad, a posebice naglašava upornost kojom se sve može postići.
Himnu izvodi zbor Osnovne škole Šime Budinića koji ju je otpjevao i za spot.