Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

O Zadru prije studenog 1943. – izložba koju svi moraju vidjeti

31.10.2013. 23:00
O Zadru prije studenog 1943. – izložba koju svi moraju vidjeti


Tragom ovih stotinjak fotografija želimo potaknuti građane Zadra da obiđu sve znamentosti ovog grada i upoznaju se s njegovom bogatom poviješću, kazao je Adam Marušić


Zadar prije 2. 11. 1943. naslov je izložbe otvorene u  Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u zadru. Nastala u organizaciji Zaklade Rustia Traine Trst i Zajednice Talijana Zadar izložba donosi 100- tinjak fotografija i razglednica koje prikazuju Zadar prije bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.
Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u zadru, kazao je kako je ovo  prvi događaj kojim će se obilježiti 70. obljetnica bombardiranja.
– Ova izložba ima veliku vrijednost. Ova tragedija u Drugom svjetskom ratu nije bila ni prva ni zadnja, ali je bila jedna od najvećih. Zadaća nas danas je istraživati i publicirati povijest ovog grada. Izložba  ima smisao kada je dođu vidjeti mlađi naraštaji, istaknuo je Ante Gverić. I Adam Marušić je kazao kako se ovom izložbom ujedno želi upozoriti mlađe da upoznaju i valoriziraju grad zadar.
– Tragom ovih stotinjak fotografija želimo potaknuti građane Zadra  da obiđu sve znamentosti ovog grada i upoznaju se s njegovom bogatom poviješću, kazao je Marušić.
Renzo de’Vidovich je kazao kako je dirnut jer prvi put, a rođen je u  ovom gradu, može reći kako smo svi građani Europe.
– Od 1918., kad su se Dalmatinci podijelili, danas smo napokon svi  ujedinjeni. Prije ovog grada je postojao drugačiji grad. Ovdje smo da se  prisjetimo kako se budućnost ne može graditi bez prošlosti. Od sutra,  kao građani Europe, ćemo izbrisati sve loše iz prošlosti da bi mogli skupa hodati prema sigurnoj budućnosti, kazao je de’Vidovich.