Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ako se ograničimo na ovaj svijet, naš život nema smisla

31.10.2016. 23:00
Ako se ograničimo na ovaj svijet, naš život nema smisla


U povodu svetkovine Svih svetih na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić je u zajedništvu sa subraćom svećenicima pred nepreglednim mnoštvom vjerničkog puka predvodio Službu riječi, udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
Zborom “Vicko Zmajević ” iz župe Gospe Loretske Arbanasi dirigirao je Dražen Habuš, voditelj zadarske Gradske glazbe i Puhačkog orkestra Glazbene škole Blagoje Bersa.
– Kao što je rođenje čovjeka preludij njegove životne dionice, tako je današnja svetkovina Svih Svetih s popratnim spomenom Dana svih vjernih mrtvih finale svečanog oratorija koji upravlja naše oči, najprije prema nebu onima koji su spašeni i nalaze u vječnoj domovini odakle nas prate i štite na ovozemaljskom hodu, u propovijedi je rekao zadarski nadbiskup te nastavio:
– A onda spušta pogled prema zemlji, prema grobljima i humcima pod kojima počivaju naši dragi pokojnici u isčekivanju uskrsnuća. Dok obilazimo pokojnikove grobove i čitamo natpise na njima, mi zapravo shvaćamo kako hodimo stazom smrti koja je obilježena znakom vječnosti, naglasio je Puljić.
– Blago nama ako to vjerujemo. Jer, ako se ograniči čovjeka samo na ovozemaljsku horizontalnu dimenziju, život gubi svaku smisao.
I naše će putovanje jednom završiti s vjerom na put u kuću Očevu. Zahvalni za veliku milost vjere, kojom ćemo „kad se probudimo Boga gledati”, učvršćujemo jedni druge u toj spoznaji kako smo ovdje prolaznici i putnici, poručio je Puljić. – Priključimo se onom silnom mnoštvu spašenih, “u zboru patrijarha, proroka, vijeće apostola, među brojne čete mučenika, u društvo ispovjedalaca i djevica, u zajedništvu svih svetih”, zaključio je mons. Želimir Puljić.
Inače, zadarsko Gradsko groblje od ranog je jutra posjetio velik broj Zadrana koji su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobovima odali počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima. Pokraj središnjega križa stotine lampiona i svijeća. Mnogi su odali počast ljudima do čijih grobova nisu mogli stići.