Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru 10 do 15 oboljelih od AIDS-a

Autor: Valentina Mlađen

30.11.2008. 23:00
U Zadru 10 do 15 oboljelih od AIDS-a

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dan borbe protiv AIDS-a obilježen je i u Zadru. Forum mladih SDP-a organizirao je predavanje dr. sc. Mira Morovića, infektologa Opće bolnice Zadar u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Kao simbolični poklon svi prisutni mogli su na svojim sjedalicama pronaći brošuricu s informacijama o AIDS-u koja je sadržavala i prezervativ. Osim liječnika Mira Morovića uvodnu riječ je dala i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.
– Ovo je situacija o kojoj se ne smije šutjeti, država mora preuzeti odgovornost za stanje koje prijeti da postane alarmantno. Potreba za edukacijom mladih je važna, rekla je Antičević-Marinović, aludirajući na seksualni odgoj u školama koji nikako da se uvede jer se zaduženi ne mogu dogovoriti oko koncepcije odgoja.
Dr. Morović, kao liječnik koji je često dolazio u kontakt sa pacijentima zaraženima AIDS-om, dao je neke stvarnije podatke o toj bolesti u svijetu i Hrvatskoj. Kako je već poznato,brojka zaraženih i oboljelih sve je veća i zemlje članice G-8 daju sve veće svote za rješavanje problema. U Hrvatskoj pak u ovom trenutku zaraza je manja od 0,1%, no Morović upozorava da to nije realna situacija jer od početne godine 1985. kada je bilo svega desetak zaraženih ta se brojka popela sada na oko 700osoba.
U Hrvatskoj postoje četiri centra za edukaciju, i to u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Zadar nažalost nema takvog centra. U Zadru je deset do petnaest oboljelih osoba,  a toliko ih je do sada i umrlo, iako ne postoji jasna slika o situaciji. Osobe u Zadru zaražene su uglavnom heteroseksualnim odnosom, a nema slučajeva intravenozne zaraze. No kako Zadar prednjači po broju heroinskih inatravenoznih ovisnika, pitanje je kada će zaraza pokucati i na ta vrata. Nažalost, lijeka protiv opake bolesti još nema ali nije sve crno. Zaražene osobe ne treba diskriminirati jer nisu krive za svoje stanje, a za mlade dok ne dođe do pravog seksualnog odgoja preporuča se isprobana i sigurna zaštita ne samo od AIDS-a nego i drugih spolnih bolesti – prezervativ.