Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na 200. rođendan u novoj zgradi?

Autor: Valentina Mlađen

30.11.2009. 23:00
Na 200. rođendan u novoj zgradi?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U povoduobilježavanja 177 godišnjice djelovanja Arheološkog muzeja u Zadru jučer je u prostoru muzeja održana svečanost s prigodnim programom. Nakon kratkog uvoda ravnatelja muzeja Dražena Maršića, mr. sc. Radomir Jurić, voditelj Odjela za srednji vijek Arheološkog muzeja te sveučilišni profesor održao je predavanje na temu povijesti Arheološkog muzeja u Zadru. Nakon toga slijedila je kreativno-edukativna radionica uz prikazivanje kratkog filma autora Ivana Čondića, Frane Šunića i Jakova Vučića.
30. studenoga 1832. godine dekretom tadašnjeg carskoga austrijskog namjesnika za Dalmaciju osnovan je Narodni muzej u Zadru od kojeg arheološki muzej vuče svoje korijene. Od samog početka djelovanja Narodnog muzeja u Zadru najveći dio djelatnosti kojom se bavio taj muzej bila je upravo arheološka djelatnost te je najveći dio zbirke bio arheološkog karaktera. Iz tog razloga taj datum se smatra datumom osnutka Arheološkoga muzeja iako se Arheološki muzej izdvojio tek koncem 19. stoljeća.
Zahvaljujući ovom datumu Arheološki muzej u Zadru je drugi po starosti ove vrste muzeja u Hrvatskoj iza Arheološkog muzeja u Splitu. Prošle godine je muzej zasluženo obnavljan u sklopu gradnje Muzeja antičkog stakla u Zadru. Ugrađen je nov klimatizacijski sustav, obnovljene su i uređene izložbene dvorane, postavljeni su novi stropovi s rasvjetom i ozvučenjem te su klimatizirani podrumi u kojima se čuva građa. Unatoč izvrsnoj postavi te obnovljenom moderniziranom prostoru posjećenost muzeja te interes građana za muzej još uvijek je na niskoj razini.
– Posjećenost u ljetnim mjesecima je bolja, u zimskim mjesecima veoma loša. Za dan grada Zadra imali smo otprilike šestotinjak posjetitelja što bi u redovnim okolnostim otprilike bila posjeta za cijeli jedan zimski mjesec, komentirao je lošu posjećenost muzeja ravnatelj Maršić. Ipak nadaju se da će građane privući gostovanja koja planiraju za prosinac te uređenje nove postave antike. Tako će u prosincu u muzeju kao predavači gostovati akademik Nenad Cambi koji će održati predavanje o Kristovu rođenju u kršćanskoj umjetnosti, te profesora Željka Miletića koji će održati predavanje o odnosu mitraizma i ranoga kršćanstva. Također je u pripremi i nova stalna postava antike. Glavni idejni projekt trebao bi biti gotov do kraja godine nakon čega će uslijediti javni natječaj za izbor izvođača te realizacija projekta.
Pitanje koje se danas često postavlja vezano uz prostor muzeja jest i to odgovara li ovaj prostor namjeni. U današnjem prostoru djeluje od 70-ih godina no zgrada koja je dodijeljena muzeju nije bila prvotno osmišljena za tu namjenu. Tako se u muzeju nadaju da bi možda u budućnosti mogli dobiti neki novi prostor koji bi bio podesniji muzeju.
– Volio bih da možda neku okruglu obljetnicu, točnije dvjestotu obljetnicu obilježimo možda u novoj zgradi. Na to pitanje je li sadašnji prostor podesan ovoj namjeni trebalo bi odgovoriti ministarstvo kulture i sama struka, rekao je Maršić.
Na predavanju koje je održano u sklopu svečanosti mr. sc. Radomir Jurić govorio je o povijesti Arheološkog muzeja u Zadru od njegovih početaka pa do danas. Osim o povijesti muzeja predstavio je i ljude zahvaljujući kojima je muzej preživio do današnjih dana i koji su zaslužni za očuvanje izložbenih primjeraka osobito za burno vrijeme ratova. Nakon toga na radionici je Frane Šunić pokazao način izrade antičkih svjetiljki, a u radionici su mogli sudjelovati svi zainteresirani. Iako je posjet muzeju slab, proslava 177. godišnjice ipak nije prošla nezapaženo. Na svečanost su stigli brojni studenti te građani iskoristivši priliku da saznaju nešto o jednoj od najdugotrajnijih institucija u Zadru.