Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Balon oduševio Zadrane

30.11.2010. 23:00
Balon oduševio Zadrane


Ono zbog čega je predstava toliko nagrađivana i omiljena kod publike jest suvremena priča i odlični glumci: Krešimir Mikić, Vilim Matula, Ksenija Marinković i Judita Franković. Čitavo vrijeme predstave publika je uživala u izvanrednoj glumi glumaca koji su utjelovljavali i po nekoliko likova u svega sat ipo vremena trajanja predstave
Oni koji su u ponedjeljak u HNK Zadar došli iz radoznalosti s pitanjem zašto je predstava Balon osvojila tolike nagrade dobili su i više od odgovora. Najteže je zapravo reći o čemu se u predstavi doista radi, jer je riječ o mnogo toga. Je li to predstava o predstavi, predstava o glumcu, o našem korumpiranom svijetu, iskrivljenoj vjeri ili možda tragedijama koje nas pogađaju i s kojima se ne možemo nositi? Pa vjerojatno je sve to.
Prije nego je publika utihnula, na pozornicu je izašla mlada glumica, a zatim joj se pridružio i drugi glumac i tako su sami na praznoj pozornici započeli svoj dijalog. Treći glumac donio je ono par siromašnih rekvizita koji zapravo gotovo uopće nisu bili potrebni. Jer ono zbog čega je predstava toliko nagrađivana i omiljena kod publike jest suvremena priča i odlični glumci: Krešimir Mikić, Vilim Matula, Ksenija Marinković i Judita Franković. Čitavo vrijeme predstave publika je uživala u izvanrednoj glumi glumaca koji su utjelovljavali i po nekoliko likova u svega sat ipo vremena trajanja predstave. Posebno su se istaknuli Krešimir Mikić i Vilim Matula koji su se transformirali iz uloge u ulogu kao da stavljaju drugi šešir na glavu svaki put kad oblače neku drugu kožu.
Smiješne scene temeljene na malim nesporazumima, na ismijavanju životnih situacija, mafijaša, svećenika i pijanaca obrađuju tragiku života s njegove komične strane, ali krije li se ispod toga nešto dublje? Dok smo već uljuljkani u misao da smo shvatili smisao predstave, da ona zapravo govori o velikom egu glumaca i njihovoj vještini ili možda o vječitom pitanju za koga kazalište postoji, konačno u fokus, na samom kraju, dođe jedan balon. Balon kojeg u krilu drži najpasivniji lik majke, odlične Ksenije Marinković koja je izgubila sina i koju Matula koji glumi glumca pokušava razvedriti. I već kad je njegov uspjeh gotovo opipljiv on pokušava dodirnuti balon našto majka brizne u nezaustavljivi plač, a publika se više ne smije. Predstava koja obiluje s toliko smijeha i smiješnih scena sada nas je naježila i zaustavila u trenu, sve se briše osim posljednje slike majke koja je izgubila dijete. Naime balon je večer prije smrti napuhao njezin sin i njegov dah, a možda i duša krije se u njemu. Ono što majka ne zna jest da otac svaku večer nadopuhuje balon kako se ne bi ispuhao, ali to je samo još jedan čin koji nas rastužuje i zaustavlja s pitanjem o čemu je zapravo ova predstava? Koliko je važna gluma, koliko je važan novac ako život tako lako isklizne iz ruku, baš kao balon koji se otkinuo s uzice.