Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hvar kao vojno i pomorsko središte

30.11.2010. 23:00
Hvar kao vojno i pomorsko središte


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije Joška Kovačića. Disertaciju pod naslovom “Razvoj grada i luke Hvara kao vojnog i pomorskog središta” Kovačić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Josip Vrandečić, dr. sc. Stanislav Piplović, znan. suradnik u miru, i dr. sc. Mateo Bratanić, viši asistent.
U svojoj ocjeni dr. sc. Josip Vrandečić ističe da je “zahvaljujući navedenom višegodišnjem arhivskom radu i prethodnom znanstvenom doprinosu u radovima na disertacijskoj temi autor uspješno zaokružio jednu od najboljih stručnih monogrtafija u hrvatskoj historiografiji, ostavljajući prostor za klasičnu povijesnu monografiju grada Hvara. Prikazom uže hvarske urbanističke dinamike pružio je zahtjevan znanstveno-istraživački model i za ostale sredine te za komparacijske pokušaje s ostalim istočno-jadranskim, pa i širim mediteranskim, pogotovo otočkim komunalnim svjetovima.”
Dr. sc. Stanislav piplović u svojoj ocjeni piše kako je tema razmatrana s naglašenog stajališta opće lokalne povijesti, dok su posebne znanstvene discipline kao povijest pomorstva, brodogradnje i vojnog graditeljstva nešto slabije zastupljene. Piplović ističe kako je rad mkoristan kao jedan od temeljnih koji može poslužiti u daljnjem izučavanju posebnih poviejsnih tema i u sintezi općih.
Treći član povjerenstva, dr. sc. Mateo Bratanić u svojoj ocjeni ističe kako doktorski rad Joška Kovačića predstavlja vrijedno i inovativno djelo na područno pomorske historiografije, ali i općenito hrvatske historiografije. To je u prvom redu strukturalistički rad koji prati misao vodilju prema kojoj je neophodno uočiti sve elemente koji zajednički čine sadržaj teme koju je potrebno istražiti i iscrpiti do kraja.