Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I grad Zadar svoje filmaše ima

30.11.2011. 23:00
I grad Zadar svoje filmaše ima


Jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održat će se upravo u Zadru


I grad Zadar ima svoje filmaše, zahvaljujući kojima je uvršten na kartu Hrvatskog filmskog saveza. Oni su u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar proslavili desetu obljetnicu svog postojanja. Kako bi slavili zajedno s Filmskom družinom Osnovne škole Stanovi “Z(K)ADAR” u Zadar su stigli i posebni gosti: poznati filmski redatelj Petar Krelja sa suprugom Vesnom, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, Sanja Šamanović, supruga preminulog redatelja i snimatelja Vedrana Šamanovića, voditelja prve radionice filmaša sa Stanova, Višnja Biti s Hrvatskog radija, Jasna Pandžić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Nenad Zekanović, voditelji filmskih družina iz OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika, OŠ Ljudevit Gaj iz Zaprešića, predstavnici Filmskog kluba Zaprešić i mnogi drugi.
– Zadar je prepoznao kvalitetno stvaralaštvo naših filmaša svesrdno ih pomažući moralno i materijalno, a naši filmaši šeću po gradu i budnim okom bilježe sve njegove posebnosti. Svoj jubilej posvetili smo našem gradu, kao dio bogatog programa proslave grada Zadra i blagdana sv. Krševana, rekla je ravnateljica OŠ Stanovi Jurka Šaban obraćajući se okupljenima.
Čestitke u povodu desetog rođendana filmašima je uputio i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.
– Uvijek govorim o važnosti izvannastavnih aktivnosti u životu jedne škole. One su jednako važne kao i nastava, jer djeci daju priliku pokazati svoje talente, a ona uživaju radeći ono što vole, rekao je Nekić prenoseći pozdrave i čestitke i od gradonačelnika grada Zadra dr. Zvonimira Vrančića.
Nekić je otkrio i da će se jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održati upravo u Zadru.
Rad družine kroz deset godina predstavila je profesorica Slavica Kovač koja je osnovala družinu 2002. godine. Nakon zahvale svima koji su u ovih deset godina podržavali rad družine istaknula je kako joj je rad s učenicima na filmu kroz ovih deset godina bio velika čast i veselje.
Petar Krelja, poznati hrvatski redatelj, zaključio je da među filmovima koje su snimili filmaši sa Stanova ima od početničkih radova do pravih dragulja koji se odlikuju dokumentarnošću i inovativnosti. On je također, napravio izbor od deset filmova koji su puštani u kazalištu u povodu obljetnice.