Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Opus velikog sociologa na jednom mjestu

30.11.2011. 23:00
Opus velikog sociologa na jednom mjestu


Tekstovi su u zborniku poslagani prema logičkom slijedu utoliko što su išli za time da budu usredotočeni na glavne misli profesora Ćimića. Neki radovi obuhvaćaju čitav profesorov opus, a neki samo određene segmente njegova rada – Ratko Čorić


Na zadarskom je sveučilištu u utorak navečer održana svečana promocija zbornika radova “Esadu Ćimiću u čast”. Zbornik je posvećen dugogodišnjem profesoru Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, te nedavnom dobitniku nagrade za životno djelo Grada Zadra. Ovo je izdanje drugo takve vrste predstavljeno u proteklih mjesec dana na zadarskom sveučilištu (prvo je posvećeno Stijepi Obadu, povjesničaru, op.p.). Zbornik “Esadu Ćimiću u čast” su u svečanoj sveučilišnoj dvorani predstavljali dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor, mr. sc. Ratko Čorić, profesor Odjela za sociologiju zadarskog sveučilišta i izvršni urednik zbornika, dr. sc. Mislav Kukoč, hrvatski filozof, te dr. sc. Mladen Labus, sociolog i savjetnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Skupu se obratio i slavljenik dr. sc. Esad Ćimić.
Nakon pozdravnog govora prorektora Jelušića kojim se zahvalio profesoru Ćimiću za marljivi dugogodišnji rad i za osnivanje Odsjeka za sociologiju na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru, posjetiteljima je više o profesoru Ćimiću, njegovu djelu i predstavljenom zborniku govorio Ratko Čorić, između ostalog i bivši Ćimićev student. Prije Čorićeva nastupa minutom je šutnje odana počast nedavno preminulom dr. sc. Nikoli Skledaru, poznatom hrvatskom sociologu i sa profesorom Ćimićem jednom od utemeljitelja studija sociologije u Zadru.
– Kao izvršni urednik ovog zbornika prema profesoru sam Ćimiću imao dvostruku obavezu. Prvo želim naglasiti značaj izdavanja ovakvih knjiga zaslužnim i znamenitim profesorima. U prilog njihovom izdavanju govore dvije činjenice od kojih je prva vezana uz Odjel za sociologiju ovog sveučilišta kao jednog od njegovih najuspješnijih odjela kojeg je, došavši u Zadar kao već afirmirani sociolog, utemeljio upravo profesor Ćimić. Druga činjenica jest ta da je profesor Ćimić utemeljitelj značajne sociološke discipline – sociologije religije – na prostorima bivše Jugoslavije, a time i Hrvatske. On je prvi na tim prostorima napisao doktorat iz sociologije religije, te proveo prvo empirijsko istraživanje iz tog područja, kazao je Čorić te o poslovima na zborniku i njegovu objavljivanju dodao:
– Prvi je tekst u zbroniku, svojevrsnu zasebnu priču o profesoru Ćimiću, napisao pokojni profesor Skledar. Tekstovi su u zborniku poslagani prema logičkom slijedu utoliko što su išli za time da budu usredotočeni na glavne misli profesora Ćimića. Neki radovi obuhvaćaju čitav profesorov opus, a neki samo određene segmente njegova rada.