Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Planom predviđena poduzetnička zona, helidrom, solarni park, vidikovac…

30.11.2011. 23:00
Planom predviđena poduzetnička zona, helidrom, solarni park, vidikovac…


Izmjenama i dopunama PPU-a stvorit će se uvjeti i mogućnosti za legalizaciju postojećih objekata unutar građevinskih zona, naročito u starim jezgrama naselja i u gusto izgrađenim dijelovima naselja, rekao je pakoški načelnik Milivoj Kurtov


Unatoč recesijskim vremenima veliki je broj aktivnosti pakoške općinske uprave prije svega usmjerenih otvaranju novih radnih mjesta, poticanju poduzetništva i nastavku planiranog investicijskog ciklusa. Shodno navedenom Općinsko vijeće donijelo je i odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Pakoštane kojim će se omogućiti brža izgradnja te će se znatno smanjiti broj izrade planova, a time i troškovi.
Legalizacija u građevinskoj zoni
– Izmjenama i dopunama PPU-a stvorit će se uvjeti i mogućnosti za legalizaciju postojećih objekata unutar građevinskih zona, naročito u starim jezgrama naselja i u gusto izgrađenim dijelovima naselja, rekao je pakoški načelnik Milivoj Kurtov, dodajući da će se istodobno uspostaviti uvjeti kojima će se izvršiti komunalno opremanje s prometnicama područja unutar neizgrađenih građevinskih zona te će se na taj način omogućiti nova izgradnja unutar tih zona.
Shodno općim uvjetima gradnje jasnije će se odrediti propisani uvjeti koji se odnose na legalizaciju građevina izgrađenih bez akata o dozvoli gradnje.
– U grafičkom dijelu PPU-a označit će se stara jezgra naselja i gusto izrađeni dijelovi građevinskih područja ili dopuniti u onima kojima to nije u potpunosti označeno, govori Kurtov navodeći da se obuhvaća cijelo područje općine.
Izmijenit će se i granice obuhvata građevinskih područja u Dragama, Pakoštanima i Vrgadi, bez proširenja građevinskih područja naselja.
– U skladu sa Županijskim prostornim planom proširit će se građevinska područja izvan ZOP-a radi općeg interesa lokalne zajednice. Primjerice, u Vrani radi gradnje dječjeg vrtića, športske dvorane i drugo, pojašnjava Kurtov obznanjujući pritom da će se proširiti i postojeća poslovna zona u Pakoštanima za 20-ak hektara te će se odrediti poslovna zona za gradnju solarnog parka, odnosno solarne elektrane za koju će se u PPU-u odrediti i uvjeti gradnje.
Vrste turističkih objekata
U sklopu građevinskih zona Pakoštana, Draga i Vrane osim luke za javni promet u skladu sa ŽPP-om dozvolu će imati i luke posebne namjene usklađene s odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
– Shodno situaciji na terenu u pojedinim zonama ili dijelovima zona ugostiteljsko-turističke namjene odredit će se uvjeti ili druga vrsta turističkog objekta, naglasio je Kurtov.
Izvan građevinskih područja, poput brda Čelinka, na prostoru Kurela i slično, dopustit će se gradnja objekata za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga, tzv. punkt-vidikovac. Na morskim plažama izvan građevinskog područja u posebnim uvjetima dopustit će se postavljanje montažnih objekata jednostavne ugostiteljske namjene.
– Na otoku Vrgadi će se odrediti prostor za kamp te označiti lokacija za helidromsko pristanište. Na pojedinim dijelovima općine će se dopustiti izgradnja plastenika i staklenika s uvjetima gradnje, precizan je Kurtov.
Novim PPU-om odredit će se i lokacija i uvjeti gradnje ekofarme izvan naselja. Izmjestit će se i koridori potencijalnih prometnica poput izgradnje zaobilaznice Zadar-Drage te zbog sveobuhvatne rekonstrukcije 37 kilometara Jadranske magistrale Bibinje – Drage koja je ušla u program “betterment” Europske investicijske banke.
– Do donošenja izmjena i dopuna PPU-a primjenjuju se odredbe postojećeg Plana i nema posebne zabrane izdavanja akata kojima se odobravaju zahvati u prostoru, poručio je Kurtov.


Na proljeće obnova hana Jusufa Maškovića




Pakoški načelnik prije nekoliko dana je potpisao “Memorandum o razumijevanju” koji omogućuje objavu javnog poziva za gradnju kanalizacijskog sustava III B. dionice Pakoštane – Drage. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 8,9 milijuna kuna s PDV-om, od čega je Općini Pakoštane bespovratno osigurano 7 milijuna kuna. Radovi počinju sredinom 2012. godine.
– Ovo je najveći iznos koji je Općina Pakoštane dobila do sada iz pretpristupnih fondova što doživljavamo kao uspjeh i priznanje našem radu. Štoviše, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja izgradit će se još 15 posto kanalizacijskog sustava u Pakoštanima te će za izgradnju ostati tek oko pet posto, kaže Kurtov, dodajući da će obnova hana Jusufa Maškovića u Vrani, najzapadnije islamske svjetovne spomeničke građevine u Europi, u vrijednosti 2,5 milijuna eura ili 18 milijuna kuna ishođenih iz pretpristupnih fondova EU, započeti na proljeće.


Prodaja parcela u poduzetničkoj zoni


U Poduzetničkoj zoni Pakoštane po početnoj cijeni od 147 kuna po metru četvornom u tijeku je javni natječaj za prodaju pet parcela ukupne površine 25.700 metara četvornih. Za četiri parcele osnivaju se prava građenja u trajanju 15 godina na ukupnoj površini od 12.690 metara četvornih po početnoj godišnjoj naknadi od tri kune za metar četvorni.
– Općina broji oko 4.300 stanovnika, 1.750 zaposlenih, s umirovljenicima 2.530. Kad se tim brojkama doda oko 1.300-1.400 mladeži, odnosno djece, školaraca i studenata, ostaje oko 400 nezaposlenih od kojih golema većina živi od turizma, navodi Kurtov.
Zonu koju ćemo proširiti mogli smo prodati za velike trgovačke centre ili slično. Međutim, kako imamo oko 150 obrta, zonu razvijamo sporo sa željom da se u nju postupno uključe domaći ljudi, da u zonu uvode svoje poslove. Mišljenja sam da je u zoni bolje odrediti što više manjih parcela nego dvije-tri velike parcele. S time omogućujemo domaćim ljudima da budu vlastiti gospodari, a ne sluge nepredvidivog krupnog kapitala, smatra Kurtov.