Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Svaki brodolom ima svoju priču

30.11.2011. 23:00
Svaki brodolom ima svoju priču


Staklena odiseja, staklo u opremi i teretu broda, naziv je izložbe otvorene danas u Muzeju antičkog stakla. Muzej se ovom izložbom pridružio obilježavanju Dana grada Zadra i proslavi blagdana Sv. Krševana. Okupljene je u ime MAS-a pozdravio ravnatelj dr. sc. Ivo Fadić, a potom je riječ preuzela organizatorica cijele izložbe dr. sc. Irena Radić Rossi.
–          Beskrajno sam zahvalna Muzeju antičkog stakla na ovoj izložbi. Izložba nosi naziv Staklena odiseja i ta asocijacija nije slučajna. I oni kao Odisej doživjeli su brodolom, proživjeli avanture i doživjeli su svoj cilj, kazala je Radić Rossi podsjetivši kako je dr. sc. Zdenko Brusić pionir podvodne arheologije u nas.
–          Svaki brodolom ima svoju priču. Na ovoj izložbi prikazano je koliko je naše podmorje bogato nalazištima, kazala je Irena Radić Rossi predstavivši potom pojedinačno svako nalazište.
Izložba Staklena odiseja lutanje je hrvatskim podmorjem u potrazi za najzanimljivijim staklenim predmetima koji su nekada plovili Jadranom. Nakon podmorskih avantura i mnogih stoljeća zaborava, obogaćeni novom povijesnom vrijednošću, oni nas danas privlače svojom zanimljivošću i ljepotom.
Mnogi kopneni arheološki nalazi ukazuju na more kao logičan put kojim su stakleni predmeti stoljećima pristizali do krajnjih korisnika. No, potekavši iz konteksta brodoloma, koji predstavljaju male zaokružene cjeline naglo zaustavljenog života, stakleni nalazi iz brodskog tereta ili opreme imućnih putnika i brodovlasnika izravno svjedoče o pomorskim putovima kojima su se u određenim trenutcima kretale staklene sirovine, jednostavni predmeti za svakodnevnu uporabu ili luksuzni stakleni proizvodi.
Najstariji brodolom u hrvatskom podmorju  koji je prevozio stakleni tere pronađen jekod rta Glavata na  otoku Mljetu i potječe iz kraja 1. St. Po Kr. Na brodu potonulom u 2. St. Po Kr. Kod otočića Sv. Petra nedaleko Ilovika nekoliko je staklenih predmeta činilo dio brodske opreme. Za antičko doba karakteristični su i dobro očuvani stakleni nalazi iz kulturnih slojeva u lukama, a najljepši predmeti pronađeni su u lukama antičke Enone u Zatonu kod Nina, rinskog naselja , Sikuli u Resniku kod Trogira te rimskih imanja u Pakoštanima kod Biograda, Savudriji i uvali Verige.
Izložbu je otvorio Radovan Dunatov, pročelnik Grada Zadra za kulturu i sport pohvalivši organizatore na trudu i dovođenju u Zadar nečeg ovako izuzenog.