Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U spomen na svece franjevačkog reda

30.11.2011. 23:00
U spomen na svece franjevačkog reda


Mudro živi onaj tko je pred Bogom malen, ponizan, koji je svjestan da je samo u Bogu njegova snaga i moć, koji se ne uzda ni u što ovozemaljsko, ni u kakvo materijalno blagostanje, ni u kakvu lažnu ovozemaljsku sigurnost, zaključio je don Dario Matak


Misno slavlje koje je u utorak u crkvi sv. Frane u Zadru predvodio don Dario Matak, župnik Privlake, bilo je na spomen svih svetaca franjevačkog reda, što se svake godine obilježava 29. studenoga. Svi sveti franjevačkog reda se slave toga dana jer je upravo na taj datum 1223. godine papa Honorije III. posebnim pismom potvrdio “Pravilo Manje braće”. Tako je potvrđena karizma svetog Franje koji je usmeno odobrenje evanđeoskog oblika života dobio 1209. godine od pape Inocenta III. Pravilom koje je potvrdio papa Honorije III. je utemeljen oblik života kojim franjevci razvijaju osobnu svetost. Ona se postiže ljubavlju prema Bogu i čovjeku, radikalnim nasljedovanjem Krista uz život po Evanđelju, u siromaštvu, čistoći, poslušnosti, malenosti i jednostavnosti. Važan je duh molitve i pobožnosti te neumorni rad na posvećenju i evangelizaciji naroda.
– U svijetu djeluje muški franjevački red, ženski franjevački red – klarise i franjevke te Franjevački svjetovni red (FSR). Želimo se spomenuti svih onih koji su živjeli svetim životom iz našeg reda, a nisu proglašeni svetima. Njih ima jako puno, rekao je fra Drago Ljevar, gvardijan samostana sv. Frane.
Inače svaki utorak u crkvi sv. Frane u 18.30 sati je molitva svete krunice, a potom sveta misa za hrvatske generale i branitelje i pobožnost svetom Anti.
– Slavimo sve svete franjevačkog reda. Radujemo se na ovoj svetoj euharistiji zajedno s proslavljenom Crkvom, s onima koji su ostvarili svoj smisao postojanja, koji gledaju sada Boga licem u lice, kazao je don Dario. Zatim je potaknuo vjernike na molitvu za sve one kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije, a među njima za one koji su progonjeni zbog pravednosti, za one koji trpe zbog toga što ne odustaju od istine, koji su spremni za nju trpjeti.
– Nalazimo se u vremenu Došašća, jakom vremenu u crkvenoj godini koje je obilježeno intenzivnijom molitvom, pokorom, djelima milosrđa i ljubavi. Crkva nas posebno potiče u ovom vremenu da se vratimo Bogu, to jest da se borimo protiv svega onoga na što smo navezani i protiv svih svojih slabosti, naveo je propovjednik. Poručio je da Crkva vjernicima pomaže te ih potiče i hrabri  sakramentima, a posebno svetom euharistijom.
– Pozvani smo da sve svoje slabosti pretvaramo u kreposti i da živimo doista mudro. Mudro živi onaj tko se pouzdaje u Boga, tko ga nasljeduje i ide njegovim putem. Mudro živi onaj tko je pred Bogom malen, ponizan, koji je svjestan da je samo u Bogu njegova snaga i moć, koji se ne uzda ni u što ovozemaljsko, u nikakvo materijalno blagostanje, u nikakvu lažnu ovozemaljsku sigurnost, nego se jedino i isključivo pouzdaje u Božje milosrđe, Božju pomoć i ljubav, zaključio je don Dario Matak.