Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarski gorski spasioci nagrađeni za hrabrost

30.11.2011. 23:00
Zadarski gorski spasioci nagrađeni za hrabrost


Iako ih zovu gorskim spasiocima, 32 člana zadarskog GSS-a od kojih je 19 spasilaca, a 13 pripravnika, više su od toga. Oni se naime, odazivaju na pozive u pomoć, bilo da je riječ o spašavanju ljudskog života ili neke životinje, a isto tako ne biraju ni teren


Uloženi trud, stručnost, požrtvovnost i predanost poslu zadarskih gorskih spasilaca ove je godine nagrađen Priznanjem za naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Hrvatske, koje se svake godine već tradicionalno dodjeljuje najzaslužnijima. Ovogodišnju nagradu Zadrani dijele s kolegama iz još deset stanica iz svih krajeva Hrvatske, koji su zajedno s njima sudjelovali u akciji spašavanja unesrećenog speleologa u jami Kita Gaćešina na Velebitu. Riječ je o spašavanju samoborskog speleologa-dijabetičara kojeg je 18. srpnja ove godine zadesila inzulinska koma na dnu duboke jame i to u snu. Akcija izvlačenja u kojoj je sudjelovalo 80 gorskih spasilaca trajala je oko tri sata, kako zbog specifičnosti terena, tako i zbog zdravstvenog stanja unesrećenog, kojem je tijekom akcije liječnica davala inzulin.
Spašavanje speleologa iz 360 metara duboke jame
Osim toga, unutar jame specifični su i klimatski uvjeti, odnosno niska temperatura i izražena vlaga, a rad spasiocima svakako je otežavala i tama unutar uskih hodnika koji se račvaju u nekoliko smjerova, poput labirinta.
– Bila je to zasigurno jedna od najkompliciranijih akcija HGSS-a do sada, a u njoj je sudjelovalo sedam naših članova. S obzirom da je speleologu bio ugrožen život, a da se nalazio na 360 metara dubine, bile su važne sekunde pa je sama akcija bila vrlo dramatična. No, na kraju se sav trud isplatio, speleolog je izvučen i spašen što je najvažnije od svega – kaže Davor Divković, voditelj zadarskih spasilaca, koji su od početka ove godine imali već 48 akcija. Iako ih zovu gorskim spasiocima, 32 člana zadarskog GSS-a od kojih je 19 spasilaca, a 13 pripravnika, više su od toga. Oni se naime, odazivaju na pozive u pomoć, bilo da je riječ o spašavanju ljudskog života ili neke životinje, a isto tako ne biraju ni teren. Tako su, primjerice, na poziv policije prošli tjedan sudjelovali u potrazi za 43-godišnjim poduzetnikom na otocima Pašmanu i Ugljanu. Nakon tri dana obilaženja kopnenog i priobalnog područja tih dvaju otoka, na morskom dnu, u trajektnom pristaništu Preko, upravo ronilac GSS-a pronašao je automobil s tijelom nestalog čovjeka. A da otoci nisu nepoznat teren gorskim spasiocima pokazuju i akcije potrage koje su tijekom proteklog ljeta poduzimali na području Sutomišćice i otoka Pašmana, kada su tragali za vremešnim mještanima, a vrijedna spomena svakako je i akcija spašavanja šestero njemačkih turista koji su se ljetos zagubili na putu od Preka prema brdu Sv. Mihovil.
Spašavaju na kopnu i moru
– Osim što nas policija često angažira za potrage, nerijetko nas zovu i građani. Mi se zaista odazivamo na svaki poziv u pomoć bilo da je riječ o spašavanju ljudskog života ili životinje. Toliko smo se do sada već izverzirali, ali i okupili jednu zaista kvalitetnu ekipu, tako da možemo sudjelovati u akcijama na kopnu, moru pa i u zraku – istaknuo je Divković prisjećajući se, primjerice, akcije u Sukošanu gdje se tragalo za 28-godišnjim ribarom. Tu su se GSS-ovci za potragu poslužili podmornim skuterima te tako pretraživali morsko dno. U nekoliko akcija na Velebitu, kao što je spašavanje planinarke koja je slomila nogu ili pak slučaja Slovenca koji je zadobio teške i po život opasne ozljede glave, koristili su se helikopterom. Upitan tko zapravo može postati član GSS-a, Divković odgovara da je to svaki član planinarskog društva koji je već savladao neku od potrebnih vještina, kao što su penjanje, skijanje i slično. Osim toga, ističe kako je potrebna izuzetna fizička kondicija, ali prije svega želja za pružanjem pomoći onima kojima je ona potrebna pa i pod cijenu stavljanja svog života u pitanje. Inače, GSS je volonterska organizacija.