Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bašićevom Polju križeva Velika nagrada Zagrebačkog salona

Autor: Siniša Klarica

30.11.2012. 23:00
Bašićevom Polju križeva Velika nagrada Zagrebačkog salona

Foto: PIXSELL



Bašićevo djelo proglašeno je najboljim urbanističkim i arhitektonskim radom u protekle tri godine


Najpoznatiji zadarski arhitekt Nikola Bašić dobio je Veliku nagradu 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 2009. – 2012. Bašić je nagradu dobio za Polje križeva – spomen-obilježje poginulim kornatskim vatrogascima na otoku Kornatu, čime je to djelo proglašeno kao najbolji urbanistički i arhitektonski rad u protekle tri godine.
“Spomen-obilježje kornatskim vatrogascima neobično je upečatljivo djelo, suzdržane i eliptične ekspresivnosti, praiskonske izvedbe. Rijetka su djela usporedive izražajnosti i trezvenije graditeljske pouke. Imaju li kilometri Meštrovićeva avalskog i lovćenskog granita ili jasenovački cvijet snagu Bašićeva suhozida? Općeprihvaćeno aklamacijom najšire publike, ova je neinvazivna i dramatična prostorna intervencija nastala u hodočasničkom obredu izgradnje – s izuzetkom zagrebačkog Zida boli, takve participacije nije bilo od Gospe od Škrpjela. Opravdano zadivljuje neposredna snaga djela koje su tisuće dobrovoljaca ostvarile tradicionalnim, upravo neolitskim tehnikama, utiskujući najpoznatiji i najkorišteniji simbol naše civilizacije na tragičnoj, istovremeno i najljepšoj poziciji Jadrana. Kornatsko Polje križeva djelo je svjetskog dometa, raznovrsnih osobina (minimal art, land art, folk art) i koncepcijske lapidarnosti, koje nas prikazuje u izuzetno dobrom svjetlu”, kaže se u obrazloženju selektora Dražena Juračića, inače uglednog hrvatskog arhitekta te dugogodišnjeg profesora na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
UHA (Udruženje hrvatskih arhitekata) je pri organizaciji ovogodišnje izložbe Zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam odlučila prekinuti s praksom uvedenom na prethodna tri Salona na kojima je uloga selektora i kustoska koncepcija izložbe bila povjerena internacionalnom arhitektu ili kritičaru arhitekture koji su odabirali ona djela koja su odgovarala njihovim ekskluzivnim autorskim koncepcijama. Ovogodišnja izložba vratila se svojim konceptom tradiciji Zagrebačkog salona i njegovoj izvornoj namjeri da se pokaže što širi presjek trogodišnje arhitektonsko-urbanističke produkcije kako bi se dobio vjerodostajan dokument vremena u kojem su ta djela nastajala.