Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Groblje u Kruševu i moderno i u duhu tradicije

Autor: Velimir Brkić

30.11.2012. 23:00
Groblje u Kruševu i moderno i u duhu tradicije

Foto: Velimir BRKIĆ



Bit će ograđeno kamenim zidom te će se ozeleniti, kazala je Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca, dodajući da će prvoj fazi predviđa izgradnja 122 grobnice sa 732 ukopna mjesta


Javni uvid Detaljnog plana novog groblja u Karinu Gornjem u gradskim prostorijama traje do utorka 4. prosinca, javna rasprava je održana protekle srijede.
– Žitelji Karina nemaju groblja, svoje pokojnike ukopavaju na groblju u Kruševu, rekao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.                   Plan novog groblja u Karinu Gornjem izgradila je zadarska tvrtka URBS Domus d.o.o. arhitekta Željka Kolića te stručnog tima.
– Oblikovanje groblja će biti moderno, ali u duhu tradicije, ograđeno kamenim zidom te će se ozeleniti, kazala je Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca.
Do groblja će se dolaziti iz dva pravca, prometnicom iz smjera zapada koja povezuje novo naselje, državnu cestu D27 i Karin Gornji. Druga lokalna cesta ide u smjeru juga i križa se sa cestom D27.
– Uokolo groblja planira se izvesti zaštitni zeleni pojas, dok će se s unutarnje strane groblja te između grobnih polja i grobnih redova posaditi odgovarajuće zelenilo, objašnjava Renić.
Planirano groblje na tri hektara površine sastoji se od pet grobnih polja, grobnih redova, pješačkih staza, niskih kamenih zidova i zelenih površina.
– U prvoj fazi predviđa se izgradnja 122 grobnice sa 732 ukopna mjesta, dok se na novom groblju može izgraditi čak 605 grobnica sa jednim, tri i šest ukopnih polica, odnosno ukupno 2.105 ukopnih mjesta, kaže pročelnica Renić.
Inače na obrovačkom području su trenutačno četiri gradilišta, adaptira se zgrada Gradske uprave u Obrovcu te se grade ili uređuju čak tri trga, ispred Gradske uprave, u Žegaru i Kruševu.
– U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u cilju uštede energije temeljito se adaptira zgrada gradske uprave. Radove u vrijednosti 1,3 milijuna kuna izvodi zadarska tvrtka Bino commerce, kaže Renić.
U tijeku je termo izolacija zgrade, zamjena prozora i izgradnja fotonaponske elektrane, fotonaponski sustav koji ima mrežni sustav, što znači da proizvedenu električnu energiju predaje u elektroenergetski sustav.
– Fotonaponske elektrane omogućuju izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu i predstavljaju jedan od najelegantnijih načina korištenja sunčeve energije, kaže Renić, dodajući kako je u tijeku zamjena žarulja javne rasvjete s modernim štedljivim LED žaruljama.