Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najbolji Bijeli pošip Kraljevskih vinograda

Autor: Ante Vidović

30.11.2012. 23:00
Najbolji Bijeli pošip Kraljevskih vinograda

Foto: Zvonko KUCELIN



Bijeli pošip Kraljevskih vinograda iz Petrčana u vlasništvu Zorana Pantalona proglašen je šampionom ovogodišnjeg polačkog VINCRO koji tradicionalno organizira Općina Polača. Jedino zlato otišlo je u ruke Ante Škaulja iz Nadina za crno vino Syrah. Na ovogodišnjem VINCRO-u ocjenjivalo se pedeset i sedam vina od čega dvadeset i tri bijela, jedno rose i trideset i tri crna, a samo ocjenjivanje obavila je peteročlana komisija enologa na čelu s predsjednikom Antom Grubišićem.
Novost ovogodišnjeg VINCRO jest što se prvi put u ocjenjivanju vina koristila najzahtjevnija međunarodna metoda koja se koristi kod ocjenjivanja vina prilikom njihovog puštanja u promet. Na taj način Polačani su digli ljestvicu u rangiranju vina s ovog prostora, što je i red s obzirom na to da su oni i prvi u Zadarskoj županiji počeli organizirati ocjenjivanje vina. Prvo je održano prije šesnaest godina, a nakon Polače počele su se organizirati i degustacije vina u drugim gradovima i općinama.
– Prvo ocjenjivanje vina u Zadarskoj županiji održano je u Polači. Nakon Polače ocjenjivanja su se počela organizirati u Stankovcima, Benkovcu, Nadinu. Postavlja se pitanje je li potrebno toliko manifestacija na ovom malom prostoru. Mi smo otvoreni za mogućnost da se manifestacije sjedine u jednu, pri čemu prije svega mislim na naše udruživanje s Nadinjanima koji iduću subotu imaju svoje ocjenjivanje vina, rekao je načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.
Agronom Marijan Tomac kazao je kako su na prvim ocjenjivanjima vina postojale dvije kategorije vina – bijelo mutno i crno ljuto, a danas na prostoru Zadarske županije imamo kvalitetna vina koja se bez srama mogu staviti na bilo koji stol. Tomac je dodao kako su sva vina na ovogodišnjem VINCRO-u koja su dobila priznanje ili osvojila neku od medalja u rangu buteljiranih vina s geografskim podrijetlom koja se prodaju u trgovinama.


 DOBITNICI NAGRADA


Brončanu medalju za kvalitetu bijelog vina dobili su: Božo Glavić iz Nadina, Marko Glavić iz Nadina, Aldo Zekanović iz Poljica Briga, Dario Fiolić iz Zadra, Ivan Vuksan iz Šopota i Vlado Kaštelanac iz Polače.
Srebrnu medalju za kvalitetu bijelog vina dobili su: Zvonko Kucelin iz Dikla, Zlatko Kaštelanac iz Polače, Mile Fabijan iz Zemunika Donjeg, Jure Dokoza iz Radovina, Mate Dušević iz Ljupča i Tomislav Glavić iz Nadina.
Kod crnih vina brončanu medalju su osvojili: Petar Strmota iz Raštana, Viktor Prtenjača iz Polače, Dubravko Brković iz Banjevaca, Tomislav Glavić iz Nadina, Zlatko Kaštelanac iz Polače, Momir Paleka iz Žerave, Trifun Poljak iz Dikla, Ante Škaulj iz Nadina, Krsto Matešić iz Zadra, Mate Dušević iz Ljupča, Srećko Troskot iz Zadra, Božo Glavić iz Zadra i Stipan Troskot iz Banjevaca.
Srebrnu medalju za kvalitetu crnih vina osvojili su Trifun Poljak iz Dikla, Slavko Vrsaljko iz Nadina, Tomislav Glavić iz Nadina, Danijel Kotlar iz Zadra, Dario Fiolić iz Zadra, Marko Glavić iz Zadra, Vina Vrsaljko vlasnika Željka Vrsaljka iz Nadina, Viktor Prtenjača iz Polače i Luka Tomac iz Zadra.