Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Piloti kanadera iz Zadra čekaju da ih vjetar “pusti” kući iz Izraela

30.11.2016. 23:00
Piloti kanadera iz Zadra čekaju da ih vjetar “pusti” kući iz Izraela


Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koje od petka sudjeluju u gašenju požara u Državi Izrael, u utorak su sudjelovali na svečanosti koja je organizirana za predstavnike svih međunarodnih snaga koje su sudjelovale u gašenju velikih šumskih požara u Izraelu. Tom prigodom predstavnici izraelskih vlasti, ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan, savjetnik za nacionalnu sigurnost i izaslanik premijera Netanyahua Jakob Nagel te šef izraelske policije Roni Alsheich još jednom su iskazali zahvalnost za brzi dolazak i gašenje požara na području srednjeg i sjevernog Izraela.
– Države koje su pritekle u pomoć iskazale su Izraelu pravo prijateljstvo, a njihovi piloti i vatrogasci pokazali su pravi duh svojih država, rekao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan.
Na svečanosti je pročitana i poruka premijera Netanyahua koji je rekao kako Izraelci duguju duboku zahvalnost svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara i tako pokazali najbolje lice humanosti te se ujedinili u solidarnosti s raznih strana svijeta. Uz hrvatske kanadere, u Izraelu se nalaze i protupožarne zračne snage iz Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.
Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je najvažnije što su požari ugašeni i u dogovoru s domaćinima ostaju preventivno još jedno vrijeme u dežurstvu kako bi u slučaju potrebe odmah krenuli u akcije gašenja.
– Na svečanosti u izložbenom postavu posebno je bio istaknut i predstavljen i jedan hrvatski kanader čime se i na simboličkoj razini želi naglasiti snažna uloga i doprinos hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara u Izraelu, rekao je pukovnik Turković.
U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.
Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva kanadera HRZ-a i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć. Zbog orkanskog vjetra koji je vladao na relaciji Izrael – Kreta – Brindisi – Dubrovnik – Zadar, hrvatski kanaderi se jučer ujutro nisu mogli vratiti kako je to inače bilo u planu, te će morati u Izraelu sačekati smirivanje vjetra.