Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U 2017. godini najavljuju 12 izložbi i zaštitu Donata

30.11.2016. 23:00
U 2017. godini najavljuju 12 izložbi i zaštitu Donata


Jučerašnji dan prošao je, među ostalim, u obilježavanju 184. rođendana Arheološkog muzeja u Zadru. Bila je to prilika za podsjetiti se na djelovanje ove institucije u godini koja je na izmaku.
– Na današnji dan Arheološki muzej Zadar obilježava i pune 184. godine neprekinutog rada. Od osnivanja 1832. Muzej je često mijenjao nazive, od Museo di produtti naturali, di industria e di antichita alla Dalmazia, zatim Museo della Dalmazia, di Ragusa e Bocche di Cattaro, potom Gabinetto di storia naturale, d’industria e di numismatica in Zara, pa Narodni muzej, Pokrajinski muzej i tako dalje. Prvi službeno imenovani ravnatelj ovog muzeja bio je Angelo de Benvenuti, koji je ujedno bio i kustos numizmatičke zbirke. Od godine 1880. počinje se iz ovog kompleksnog muzeja izdvajati Arheološki muzej kao samostalna institucija, koji se seli u, za tu svrhu, uređenu crkvu sv. Donata, dok se ostali dijelovi muzeja gase, podsjetio je dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar napominjući kako je prvi ravnatelj tog samostalnog muzeja, koji se nazivao Muzej u Donatu, bio Ivan Smirić.
– Kroz proteklu godinu Arheološki muzej Zadar nastavio je njegovati bogatu istraživačku djelatnost, tako da smo u ovoj godini proveli iznimno velik broj arheoloških istraživanja. Tijekom njih prikupili smo brojne pokretne nalaze, koji će se primjereno zaštititi, valorizirati i trajno čuvati u Arheološkom muzeju. U nepune dvije godine djelatnici Arheološkog muzeja Zadar realizirali su 12 autorskih izložbi popraćenih katalozima, čime smo znatno povećali ovu vrstu aktivnosti u odnosu na ranija razdoblja, kazao je Vučić, istaknuvši kako su, osim u prostorima muzeja, izložbe prikazane i u drugim gradovima i mjestima.
U slijedećoj godini se nastavlja s bogatom izložbenom djelatnošću, pa je u planu šest vlastitih i četiri gostujuće izložbe u središnjoj zgradi, a u Ninu dvije gostujuće. Nastavlja se s istraživanjima na Cvijonoj gradini, Kličevici, na Udbini…
Kad je riječ o stanju Sv. Donatu, stanje je, prema riječima ravnatelja Vučića, jako loše. Naime, krenulo se u snimanje stanja zbog prokišnjavanja krova, a onda se sondiranjem zidova i drvene građe došlo do saznanja kako crkva vlaži iz zidova i drvenarije. Slijedom toga iduće godine radit će se projekt sanacije, a potom se može krenuti s radovima. Prema sadašnjoj situaciji morat će se promijeniti kompletna drvena građa. Također, raskrivanje krova, odnosno zamjena krovišta, morat će se obaviti u jednoj godini.