Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pozvani smo na vjernost Bogu u svakom trenutku našeg života

Autor: Marija Ćurko

01.01.2009. 23:00
Pozvani smo na vjernost Bogu u svakom trenutku našeg života


Božjim darom započinjemo novu građansku godinu. Svjetski dan mira utemeljio je Sveti Otac Pavao VI. svjestan svih opasnosti kroz koje prolazi svijet, narodi i države, u želji da Bog svima podari miran i skladan život na zemlji, kazao je nadbiskup zadarski te svima poželio Božji blagoslov u radu i životu, obiteljskom i građanskom, uz Očevu pratnju, vodstvo i nazočnost na našem putu i životnim naporima
Misu zahvalnicu za proteklu godinu sa svečanim “Tebe Boga hvalimo” u srijedu 31. prosinca u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Euharistija je slavljena u znaku zahvale Bogu za sve darove i milosti primljene u godini koja je završila, zahvale za dar života, za tolike prilike u kojima smo mogli kao vjernici zajedno s Njime boriti se u životu za dobro što nam nudi i za koje želi da se ostvari u svijetu po nama.
– Božja Riječ nas potiče da sabirući sve Božje darove ili bivajući svjesni tolikih Njegovih darova budemo zahvalni za tolike milost koje smo primili. Apostol upućuje žarki poziv svojoj zajednici da živi pažljivo, budno i odgovorno “posljednji čas” povijesti. Ovaj posljednji čas nema vremenito ili kronološko značenje, nego teološko. Ne označava trajanje vremena, nego njegovu kakvoću, to jest kvalitetu. Radi se o vremenu Kristova dolaska, o hitnosti i vrijednosti vremena. Posljednji je čas jer počinje posljednja etapa Božjeg nauma. Mi smo dionici tog posljednjeg vremena, koje traje od Kristova dolaska, njegova utjelovljenja, smrti i uskrsnuća. Punina vremena je definitivno vrijeme utjelovljenja i vrijeme Crkve, ali i vrijeme naših unutarnjih borbi kako bi u kušnjama i napastima ostali vjerni Riječi, kaže mons. Prenđa. Dodaje kako je svatko pozvan u odgovornosti izgrađivati sebe, svoju obitelji i svijet u kojem djeluje, oslonjen na Duha Svetoga.
Mons. Prenđa je u zaključku propovijedi pozvao na zahvalnost, jer “sve je dar Božji”, svijet i kozmos. Naš život i sve što imamo je djelo Njegovih ruku. Po Njemu sve postade i bez Njega ne postade ništa. Naša zahvalnost se očituje, ističe propovjednik, u zahvaljivanju za svoj život, za sve darove vidljive i one milosne darove koje nam je Bog dao, za dar Crkve.
Vjernici su potaknuti i na zahvalnost za sva milosna događanja u nadbiskupiji po svećenicima, redovnicima i redovnicama, u pojedincima, župama, crkvenim zajednicama i pokretima, posebno za Godinu mladih, kao i za brojne pastoralne inicijative u životu zadarske Crkve.
– U duhu riječi našega Učitelja možemo reći: “Učinismo što smo bili dužni učiniti.” Znamo da nam je sve to bilo dano kao milost za izgradnju nas osobno, naših obitelji, župa na putu našeg sudjelovanja i surađivanja u Njegovu djelu izgradnje svijeta i Crkve u hrvatskom narodu i univerzalne Katoličke crkve. Pozvani smo na vjernost Bogu u svakom trenutku našeg života, jer velika je milost biti sudionik događanja u koja nas On stavlja i djela u preobrazbi svijeta svakog dana, izdvaja se u porukama mons. Prenđe.
Svečanu misu sa zazivom Duha Svetoga u katedrali Sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i Novu godinu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. On je u svojoj propovijedi prenio misli iz ovogodišnje poruke pape Benedikta XVI. za Svjetski dan mira, pod nazivom “Suzbijati siromaštvo, graditi mir”. Papa u poruci izražava zabrinutost zbog siromaštva u svijetu, uz poziv da je svatko pozvan dati svoj doprinos u borbi protiv ove nevolje, jer to uvelike utječe na mir u svijetu.
– Božjim darom započinjemo novu građansku godinu. Svjetski dan mira utemeljio je Sveti Otac Pavao VI. svjestan svih opasnosti kroz koje prolazi svijet, narodi i države, u želji da Bog svima podari miran i skladan život na zemlji, kazao je nadbiskup zadarski te svima poželio Božji blagoslov u radu i životu, obiteljskom i građanskom, uz Očevu pratnju, vodstvo i nazočnost na našem putu i životnim naporima.
 


 Zahvala za mons. Oblaka


Posebno želimo zahvaliti i za život blagopokojnog mons. Marijana Oblaka koji je otišao k Ocu, kao i na životima nekoliko svećenika Zadarske nadbiskupije koji su također prešli u vječnu domovinu, a u Crkvi su bili navjestitelji Riječi, djelitelji svetih otajstava i Pastiri. Želimo zahvaliti Bogu za sve sakramentalne darove u Crkvi, krštenja, pričesti, krizme, ženidbe, svete ispovijedi, za svećenička ređenja i Mlade mise petorice novih svećenika, za đakonska ređenja dvojice đakona, hodočašća, itd., čulo se u propovijedi.