Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nije bilo letačkih aktivnosti HRZ-a

Autor: Ivan Stagličić

01.01.2010. 23:00
Nije bilo letačkih aktivnosti HRZ-a

Foto: Filip BRALA



U vrijeme spomenutog događaja tada postojeći radari HRZ-a i PZO-a nisu imali mogućnost pohrane registriranih aktivnosti zbog čega se ne može utvrditi da li su 12. i 13. prosinca 1997. godine uočene bilo kakve pojave na nebu iznad otoka Paga i Sjeverne Dalmacije, stoji u priopćenju


Jedna od mnogih nedoumica koje su pratile paški NLO slučaj čija je dvanaesta obljetnica upravo prošla, bilo je i sudjelovanje ratnog zrakoplovstva u praćenju tajanstvenih svjetala na nebu. Tadašnji očevici bili su uvjereni da su čuli zrakoplove, a o tome bez imalo dvojbe govori i audio zapis komunikacije pripadnika MUP-a na nadzornim točkama na Pagu, u Karlobagu i na Velebitu.
Što se zbilja zbivalo i je li se HRZ uključilo u potragu za NLO-om, jesu li štogod neobično zabilježili vojni radari, sve je to godinama bila zagonetka. Svojedobno su za potrebe dokumentarnog filma “Hrvatski dossier – paški NLO slučaj” očitovanje MORH-a tražili novinari Boris Gnjidić i Giuliano Marinković, no u pripoćenju koje je tada bio potpisao general bojnik Josip Čuletić ustvrdilo se da je riječ o podatcima koji bi mogli “zanimati i nekog drugog”, te zamolio za razumijevanje zbog uskraćivanja takve informacije.
Nakon dvanaest godina, pokušali smo, s obzirom na promijenjenu vojno sigurnosnu situaciju u državi i njezinome okruženju, vidjeti može li se danas dobiti kakva informacija o tome. Iz Službe za odnose s javnošću MORH-a, kazali su sljedeće:
“Vezano uz vaš upit izvješćujemo vas da u vrijeme spomenutog događaja tada postojeći radari HRZ-a i PZO-a nisu imali mogućnost pohrane registriranih aktivnosti zbog čega se ne može utvrditi da li su 12. i 13. prosinca 1997. godine uočene bilo kakve pojave na nebu iznad otoka Paga i Sjeverne Dalmacije. Pouzdano se može reći da na navedeni datum nisu zabilježene nikakve letačke aktivnosti HRZ-a i PZO-a povodom predmetnog slučaja.”
Sudeći prema gornjem očitovanju, reklo bi se da nije bilo letova borbenih zrakoplova. Što su čuli građani i policajci, ipak ostaje kao otvoreno pitanje. Svakako, korak je naprijed da se u MORH-u žele očitovati o ovome slučaju. Možda jednog dana saznamo i nešto više.