Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tematski “Dani maraške”

Autor: Anamaria Perović

01.01.2010. 23:00
Tematski “Dani maraške”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jako smo zadovoljni dosadašnjim tijekom aktivnosti, jer je projekt putem brošura stigao u svaki dom i do svakog korisnika. U novoj godini nastavit ćemo s daljnjim edukacijama djece u osnovnim školama, kreativnim radionicama, a krećemo i s novom brošurom, najavljuje Grbić


Brojne aktivnosti udruge Eko-Zadar usmjerene na podizanje ekološke svijesti, edukaciju o potrebi pravilnog gospodarenja otpadom, te odgovornog ponašanja prema okolini provođene tijekom godine, nastavit će se i u 2010. S dosadašnjim odazivom građana, prema riječima predsjednice Atane Grbić, u udruzi su vrlo zadovoljni, pa nastavak uspješne zajedničke suradnje očekuju i ubuduće.
Već nekoliko godina u suradnji Udruge sa zadarskom Čistoćom, Gradom Zadrom, Županijom i osnovnim školama provodi se projekt “Reciklirajmo zajedno”. U njega je uključeno tiskanje brošure o pravilnom odlaganju otpada, edukacija djece u školama, kao i kampanja za izbjegavanje plastičnih, te poticanje svakodnevnog korištenja platnenih vrećica.
– Jako smo zadovoljni dosadašnjim tijekom aktivnosti, jer je projekt putem brošura stigao u svaki dom i do svakog korisnika. U novoj godini nastavit ćemo s daljnjim edukacijama djece u osnovnim školama, kreativnim radionicama, a krećemo i s novom brošurom, najavljuje Grbić, napominjući kako u sklopu planiranih aktivnosti s radom nastavlja i Zeleni telefon – servis građanima za prijavljivanje uočenih problema u okolišu i prirodi. U sklopu projekta “Bez buke i smrada biciklom do grada” namjera udruge je promicanje zdravog života, te biciklizma kao ekološko prihvatljivog oblika kretanja, a u okviru svoga djelovanja članovi udruge zalažu se i za uklanjanje barijera u kretanju osoba s invaliditetom.
– Izradili smo popis institucija u gradu Zadru koje imaju ulaz za osobe s invaliditetom, te ćemo ove godine, osim što ćemo pratiti i nadgledati izradu biciklističkih staza, pozornost usmjeriti i na kontrolu prilagodbe prometnica i prilaza ostalih ustanova osobama s posebnim potrebama, naglašava Grbić.
U novoj godini neće izostati ni tradicionalni “Dani sunca”, te će uz klasična četiri sajma biti organizirana i četiri tematska, koja će pratiti sezonsku ponudu. Među dva od najavljena četiri, predsjednica udruge za sada izdvaja “Dane maraške” i “Dane maslinovih proizvoda”. Udruga će nastaviti i sa započetim poticanjem korištenja solarne energije, a jedna od novosti za sugrađane bit će organiziranje radionica izrade solarnih panla.
– Nakon deset godina rada ušli smo i u proračun Grada Zadra, što će nam sigurno olakšati provedbu ovih daljnjih aktivnosti, istaknula je Grbić, najavljujući i još niz drugih projekata i događanja, od poticanja ekološke poljoprivre do organiziranja predstave o zaštiti podmorja i dupina, kao i nastavak već spomenutih ustaljenih akcija.