Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djevojčica (14) novogodišnje slavlje završila na Pedijatriji s dva promila

01.01.2012. 23:00
Djevojčica (14) novogodišnje slavlje završila na Pedijatriji s dva promila


Najviše posla u silvestarskoj noći imali su zaposlenici Hitne pomoći i to ponajviše zbog ispijene “čašice više”. Od ukupno 12 intervencija zbog pijanstva, mahom osoba u dobi između 30 i 40 godina, najmlađa ovogodišnja “žrtva”, 14-godišnjakinja je koja je napuhala čak dva promila
Dok je većina građana ispratila Staru i dočekala Novu godinu u krugu svojih obitelji i prijatelja, zadarske dežurne službe imale su pune ruke posla. Policija, Hitna medicinska pomoć i vatrogasci intervenirali su po čitavom gradu brinući za sigurnost i zdravlje svojih sugrađana. U službi HMP najviše su posla imali s trovanjem alkoholom, a najmlađa “žrtva” 14-godišnja je djevojčica. Ona je silvestarsku noć provodila sa svojim vršnjacima, no prekinula ga je već oko 23 sata zbog trovanja alkoholom. Djevojčici su izmjerena čak dva promila alkohola u krvi, no kako doznajemo na zadarskoj Pedijatriji gdje je hospitalizirana, djevojčica je dobro i već u ponedjeljak će biti otpuštena kući.
– Tijekom noći smo imali 12 intervencija zbog prekomjernog konzumiranja alkohola, što zbog trovanja, a što zbog posljedica ispijanja alkohola. To je stopostotno povećanje u odnosu na prošlogodišnju silvestarsku noć kada je evidentirano šest takvih intervencija, a posebnost je i u tome što su to ove godine mahom starije osobe u dobi između 30 i 40 godina. No, naša je dežurna služba uspjela sve odraditi na vrijeme, a što je još važnije, nije bilo nekih loših posljedica – rekao je dr. Vlatko Grković, šef zadarske Hitne medicinske pomoći, koji je zajedno s kolegama Novu 2012. godinu dočekao radno.
Ni kod njih nije izostalo intervencija. Zadarski plavci na Staru godinu intervenirali su zbog razbojništva, razbojničke krađe i jedne krađe, a evidentirana su i tri narušavanja javnog reda i mira te pet prometnih nesreća. Nešto prije 13 sati u Ulici Ante Starčevića, još uvijek nepoznati razbojnik upao je u trgovinu za otkup nakita gdje je prijeteći nožem od 24-godišnje djelatnice uzeo novac iz blagajne i jednu zlatnu narukvicu. U Ulici Hrvatskog sabora policija je pozvana zbog pokušaja razbojništva u trgovini mješovite robe. Tamo je naime, trgovkinja oko 14 sati zatekla lopova koji je pokušao ukrasti vakumirani pršut ukupne vrijednosti oko 1.200 kuna. Lopov je odbacio pršut, nasrnuo na trgovkinju, odgurnuo ju i pobjegao u nepoznatom smjeru. U prvoj ovogodišnjoj noći u alkoholnom divljanju stradalo je i staklo kafića Dišpet na Poluotoku, no srećom nitko nije nastradao.
Za razliku od djelatnika HMP-a i policije, vatrogasci su imali relativno mirnu silvestarsku noć. Intervenirali su tek dvaput i to zbog požara u kamp kućici u Ulici Hrvatskog sabora te zbog otvaranja stana u Ulici I. Strozzija jer je vlasnik zagubio ključ.
Iako je, sudeći po detonacijama koje su diljem grada i okolice odjekivale od ranih jutarnjih sati zadnjeg dana u godini, zapaljeno je dosta pirotehničkih sredstava, ozlijeđenih srećom nije bilo, a nije evidentirana ni šteta izazvana uporabom tih sredstava, oružja i eksplozivnih naprava.


Lopov iskoristio slavlje za krađu


Tijekom novogodišnje noći u mjestu Drage, kako je izvijestila PU zadarska, nepoznati je počinitelj iz kuće u vlasništvu 43-godišnjaka ukrao torbicu sa zlatninom, osobnim dokumentima i rezervnim ključevima automobila. Lopov, protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu, oštetio je vlasnika za iznos oko 5.700 kuna.