Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odgajati mlade za pravdu i mir

01.01.2012. 23:00
Odgajati mlade za pravdu i mir


U godini koja je iza nas povećavao se osjećaj beznađa zbog krize koja je zahvatila društvo i svijet. Korijeni te krize prije svega su kulturne i antropološke naravi, kazao je mons. Želimir Puljić dodajući da papa smatra mlade nadom i zorom čovječanstva
Na svetkovinu Bogorodice Marije i Svjetski dan mira, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misno slavlje u katedrali Sv. Stošije. Nadbiskup je prenio poruke pape Benedikta XVI. za Svjetski dan mira.
– Papa moli i potiče nas da razmišljamo o tom velikom Božjem daru koji nam je Isus donio. Kada je Pavao VI., 1968. godine uveo prvi svjetski dan mira, od toga datuma do danas već 45 godina, svake godine pojedini papa šalje svoju poruku i poziva nas da nad njom razmišljamo, kazao je mons. Puljić. Zatim je predstavio ovogodišnju papinu poruku za Svjetski dan mira pod nazivom “Odgajati mlade za pravdu i mir”.
Odgoj u tri razine
– Iz samoga naslova uočljivo je kako je naglasak na odgoju, a posebno na odgoju mladih. Čovjek je, naime, od samog rođenja upućen na odgoj, na drugoga. Bez toga drugoga ne bi preživio, a kamoli bio odgojen. Odgoj uključuje razvoj umnih sposobnosti i oplemenjivanje osjećaja, kao i osposobljavanje volje. Zato se odgojni proces odvija na tri razine, na intelektualnoj – upoznavanjem, otkrivanjem i dolaskom do istine, na čuvstvenoj – odgojem za ljepotu, plemenitost i dobrotu i na voljnoj razini odgojem za akciju i motivaciju. Svaki odgojitelj se zato nalazi pred velikom dilemom – kako objediniti ovo pedagoško trojstvo i kako na najbolji i najdjelotvorniji način odgojiti um, oduševiti srce i potaknuti volju, rekao je propovjednik potaknuvši nositelje odgoja i roditelje na ustrajnost u njihovom zadatku.
– U godini koja je iza nas povećavao se osjećaj beznađa zbog krize koja je zahvatila društvo i svijet. Korijeni te krize prije svega su kulturne i antropološke naravi, govori mons. Želimir Puljić dodajući da Papa smatra mlade nadom i zorom čovječanstva te da u tom smislu svojom poletnošću i idealizmom mogu dati velik doprinos današnjem društvu i donijeti novu nadu. Kako je naveo nadbiskup, Sveti Otac je ovogodišnju poruku za Svjetski dan mira uputio roditeljima, obiteljima, svim odgojnim i obrazovnim sastavnicama društva, kao i svima onima koji su odgovorni na raznim područjima religijskog, društvenog, političkog, ekonomskog i kulturnog života te na području medija.
Crkva gleda na mlade s nadom i povjerenjem
– Biti pozoran prema mladima, kaže papa, i biti pozoran prema njihovim brigama, saslušati ih, cijeniti, nije samo nešto što je preporučljivo. To je primarna dužnost čitavog društva ako se želi izgrađivati budućnost pravde i mira. Crkva zato gleda na mlade s nadom i povjerenjem. Ona ih potiče neka traže istinu, neka brane opće dobro, neka budu otvoreni svijetu koji ih okružuje i neka budu kadri gledati drugačijim očima na nova mjesta i nove događaje. To je nadasve obitelj. Roditelji su, naime, prvi i pravi odgojitelji. Obitelj je izvorna stanica društva. U obitelji se djeca uče ljudskim i kršćanskim vrijednostima koje omogućuju konstruktivan i miran suživot. U obiteljima se uči međugeneracijskoj solidarnosti, poštivanju, opraštanju i prihvaćanju drugoga. Obitelj je škola gdje se odgaja i za pravdu i za mir.
 Pozivam i svijet medija, kaže na kraju Papa, neka dadu svoj obol stvarnosti odgoja. Obavijesna sredstva imaju u društvu jedinstvenu i važnu ulogu, ističe iz poruke nadbiskup zadarski.
– Ona ne samo da informiraju, nego i oblikuju društvo i korisnika pa tako daju značajan doprinos odgoju i obrazovanju mladih.
 I kao što sam rekao kako postoji pedagoško trojstvo po kojem se pokušava odgajati um, oduševiti srce i potaknuti volju, tako postoji i odgojni metodološki troplet u kojem se pokušava izboriti ono najbolje i u nama i kod drugih. To je metoda privikavanja, metoda uvjeravanja i metoda dobroga primjera. I to je ono što pedagozi, odgojitelji, očevi i majke i svi koji su odgovorni za odgoj drugih trebaju imati u vidu. Riječi potiču, ali primjeri privlače, izdvaja predvoditelj euharistije.


Zahvala za godinu koja je iza nas


Zadarski nadbiskup u katedrali Sv. Stošije na dan Stare godine predvodio je misu zahvalnicu i svečani “Tebe Boga hvalimo” za proteklu građansku godinu te potaknuo na zahvalnost za 365 dana koji su iza nas.
– Na dan Stare godine liturgija nam želi posvijestiti prolaznost ovoga vremena. Sve ima svoj početak i svoj svršetak, kazao je mons. Puljić dodajući da je ova sveta misa u znaku zahvale za darove, za sve ono što je lijepo učinjeno i za sve ono što smo kao pojedinci i kao zajednica učinili, postigli i primili.
Zadarski nadbiskup je među značajnim događajima u prošloj godini izdvojio pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.
– Duboko smo zahvalni za taj povijesni događaj boravka “slatkoga” Krista među nama, kako je Katarina Sijenska oslovljavala papu. Njegovim pohodom nam je pokazao da smo mu kao narod dragi i bliski. Ne smijemo zaboraviti u ovom trenutku zahvale spomenuti i činjenicu da je upravo u 2011. godini imenovao biskupima trojicu Hrvata, kazao je nadbiskup.




Papa mladima: Ne dajte se obeshrabriti


Papa se obraća i mladima.
– Draga mladeži, imajte u vidu i znajte da svijet ne spašavaju ideologije, već naše obraćanje Bogu živome koji je naš Stvoritelj i jamac naše slobode i onoga što je doista dobro i istinito. Vi ste dragi mladi dragocjeni dar društvu. Ne dajte se obeshrabriti teškoćama na koje nailazite u tom društvu i ne prepustite se lažnim rješenjima koja se često predstavljaju kao najlakši put za svladavanje poteškoća. Ne plašite se preuzeti obveze i uhvatiti se u koštac s naporom i žrtvama koje se od vas traže. Ne bojte se izabrati putove koji zahtjevaju i vjernost i stalnost, i poniznost i predanost. Živite s povjerenjem svoju mladost s dubokim čežnjama za srećom, istinom, ljepotom i ljubavlju koje u sebi osjećate. I znajte, niste sami. Crkva vas prati, voli i uzda se u vas. Ona vas bodri i želi ponuditi ono najdragocjenije što imamo, da dižući oči prema nebu susretnete Krista, jedinog i pravog prijatelja čovjeka koji je naša pravda i naš mir.