Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Podgradina dala 17 žrtava za Hrvatsku

01.01.2012. 23:00
Podgradina dala 17 žrtava za Hrvatsku


Ovdje nismo da sudimo nego da se prisjećamo i iz prošlosti izvučemo pouku za budućnost. Međutim, na području Podgradine poginulo je čak 49 pripadnika Oružanih snaga i civila, a da za to nitko dosad nije odgovarao i bio osuđen, niti za jednu jedinu nevinu žrtvu – Ivan Nekić
Molitvom, dostojanstvenim mimohodom mještana od crkve Svetog Duha na Gradini do mjesnog groblja na sjeveroistočnom ulazu u Podgradinu, polaganjem vijenca i svijeća kod Središnjeg križa, posljednjeg dana 2011. godine na Silvestrovo, u organizaciji Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina obilježen je “Dan sjećanja na žrtvu Podgradine”, 20-godišnjica tužnog sjećanja na najstrašniji trenutak povijesti ovog pitomog sela.
Tog dana, 31. prosinca 2011., unatoč snažnom otporu hrabrih, ali nedovoljno naoružanih hrvatskih branitelja, jugoslavenska vojska sa srpskim paravojnim postrojbama, teškom artiljerijom i tenkovima je probila crtu obrane i okupirala Podgradinu. Poginula su tri branitelja dok je tijekom Domovinskog rata Podgradina u temelje Oltara domovine ugradila 17 žrtava, sedam branitelja i deset civila.
Na području Podgradine poginulo 49 branitelja i civila
– Ovdje nismo da sudimo nego da se prisjećamo i iz prošlosti izvučemo pouku za budućnost. Međutim, na području Podgradine poginulo je čak 49 pripadnika Oružanih snaga i civila, a da za to nitko dosad nije odgovarao i bio osuđen, niti za jednu jedinu nevinu žrtvu, ističe predsjednik Udruge Ivan Nekić, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata.
Molitvu odrješenja u župnoj crkvi Duha Svetoga predvodio je don Stipe Mustapić. Znakovito, crkvu je u predvečerje Domovinskog rata 9. prosinca 1990. posvetio nadbiskup Marijan Oblak. Nažalost, radost nove župe i crkve kratko je potrajala, jer je neprijatelj 13. rujna 1991. teško oštetio i zapalilo. Nakon rata crkva je obnovljena.
U koloni sjećanja, rodbina stradalih, mještani i pripadnici braniteljskih udruga iz Zadra, križ, vijenac, svijeće, zastave, 17 natpisa s imenima i prezimenima poginulih žitelja Podgradine, sela koje postoji već više od tri stoljeća. Nastalo je od nekadašnjeg Budima, koji se nalazio uz Novigradsko more, a danas je drugo po veličini naselju u Općini Posedarje. U Podgradini obitava više od 700 stanovnika, među njima i više od 80 djece u školskim klupama.
Krajem 1991. godine na području bivše Općine Zadar jedna od najtežih situacija je bila u zoni 3, bojne 112. brigade, odnosno selima Pridraga, Paljuv, Novigrad i Podgradina. Nakon okupacije Kruševa i Jasenica od strane JNA i četnika, ova sela su bila u gotovo potpunom okruženju. Kontinuirano su izložena minobacačkoj i topničkoj paljbi s Debelog brda, iz Biljana Gornjih, Smilčića, Kašića i Islama Grčkog.
Okupirano, zapaljeno i opljačkano selo
Tijekom 25. studenoga najveći broj žitelja Pridrage, Paljuva, Novigrada i Podgradine je autobusima uz pratnju Europskih promatrača iseljeno u Zadar. Nakon iseljavanja civila iz navedenih sela JNA je ubrzala pripreme za napad na ta sela i njihovo osvajanje, što će uslijediti 31. prosinca 1991. godine, unatoč potpisanom Sporazumu o primirju “od Božića do Božića”.
Nažalost, zapovijed o povlačenju šibenske satnije iz sastava 113. brigade ZNG-a s područja Paljuva zbog obrane Šibenika, koja je bila dobro naoružana protuoklopnim sredstvima, ručnim raketnim bacačima “osa” i “zolja”, izvršena je 29. prosinca u noćnim satima. JNA i četnici 31. prosinca u ranim jutarnjim satima snažnom topničkom vatrom najavljuju tenkovsko-pješačke napade najprije na Paljuv, a zatim na Pridragu i Podgradinu. Snage JNA tenkovima su zaposjele Gradinu u Podgradini pored mjesne crkve, jer su imali kontrolu nad cjelokupnim prostorom uz Novigradsko more.
Na samom kraju 1991. godine okupirano, zapaljeno i opljačkano selo oslobođeno je u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, 22. siječnja 1993. godine.