Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U novu godinu s rekordnim proračunom

01.01.2012. 23:00
U novu godinu s rekordnim proračunom


Povećanje proračuna prvenstveno se odnosi na planiranu, a zbog zastoja u dobivanju dokumentacije zasad nerealiziranu prodaju zemljišta u poslovnoj zoni Barake u Debeljaku od čega se očekuje prihod od 5,5 milijuna kuna. Tu je i bankovni zajam od dva milijuna kuna, obrazložio je Martinac
S 9 glasova “za” – Tomislav Dražić, Milan Gašparović, Andrija Vanjak Ljubomirov, Neven Torbarina, Ante Ikić, Ante Bučić, Vinko Števanja (svi HDZ) te Mirjana Veleslavić Nadinić (HSS) i četiri glasa “protiv” – Milan Zdravko Brkić i Šime Dijan Kapetan (oba SDP) te Božidar Dijan Tonov i Nenad Marinović (oba nezavisni), sukošanski vijećnici usvojili su dosad rekordni općinski proračun u iznosu od 19,986.178 kuna.
Na 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica), kojom je predsjedao predsjednik Tomislav Dražić, nedostajala su dva HDZ-ova vijećnika – Ante Jerak Špaca i Tomislav Gašparović. Sjednici su nazočili i načelnik Ante Martinac te donačelnik Darko Smolić Ročak.
Od “Baraka” 5,5 milijuna
Prethodno je izglasan rebalans proračuna od 11,321.658 kuna, što znači da je proračun za 2012. godinu za 8,6 milijuna veći od onog u 2011. godini.
– Povećanje proračuna prvenstveno se odnosi na planiranu, a zbog zastoja u dobivanju dokumentacije zasad nerealiziranu prodaju zemljišta u poslovnoj zoni Barake u Debeljaku o čega se očekuje prihod od 5,5 milijuna kuna. Tu je i bankovni zajam od dva milijuna kuna, obrazložio je Martinac.
Prihodi od poslovanja bi trebali biti 12,5 milijuna kuna i to od poreza na dohodak 3,6 milijuna kuna, poreza na imovinu 1,8 milijuna kuna, prihoda od administrativne pristojbe 4,1 milijun kuna, tekuće potpore iz državnog proračuna 1,9 milijuna kuna…
Od komunalno infrastrukturnih ulaganja treba istaknuti sanaciju sukošanske rive u iznosu 4,5 milijuna kuna, izgradnju poslovne zone Barake tri milijuna kuna, izgradnja cesta 1,1 milijun kuna, izgradnju grobnica 900.000 kuna, izgradnja cjevovoda 300.000 kuna, izgradnja trga u Gorici 150.000 kuna, izgradnju nogostupa i poljskih putova po 200.000 kuna, projektna dokumentacija 1,2 milijuna kuna, održavanje komunalne infrastrukture 2,2 milijuna kuna…
Vrijedne parcele
– Samo da nam se opet ne odgodi prodaja zemljišta u poslovnoj zoni Barake te ostanemo uskraćeni za 5,5 milijuna kuna, a time i za razvojnu infrastrukturu, upozorio je Božidar Dijan koji je pored Zdravka Brkića i Šimu Dijana postavio najveći broj upita.
Dječji vrtić Zlatna lučica može računati na 490.000 kuna, sufinanciranje prijevoza učenika 150.000 kuna, pomoć obiteljima 150.000 kuna, sportski klubovi 420.000 kuna, kultura 110.000 kuna, DVD 200.000 kuna, komunalno poduzeće 750.000 kuna…
– Kao što vidite, očekuje nas još jedna radna godina, prepuna aktivnosti, novih gradilišta, dizalica i velikih planova. Vaše će strpljenje biti nagrađeno boljim životom u još ljepšoj, sretnijoj i bogatijoj općini, uvjeren je Martinac.
Svoj optimizam bazira na 68 hektara zone za alternativnu energiju koja će u proračun za najviše dvije godine ulijevati do milijun eura, poslovnu zonu Grobnica od 150 hektara, desetke milijuna kuna zemljišta u Tustici, u Barakama novih sedam hektara, izgradnja doma za stare i nemoć, 100 POS-ovih kuća u Debeljaku…
– Iako se sa sigurnošću ne zna što i kako sa EU fondovima mi imamo sigurnost u desecima milijuna kuna vrijednim zemljištima. To je uvijek naše i zato užurbano radimo projekte. U vremenu kada je cijena zemljišta nerealno manja ne treba nam pošto-poto prodaja. Trebaju nam kapitalni projekti kako bismo otvorili nova radna mjesta i povećali životni standard svim općinskim žiteljima, poručio je Martinac.


Smanjenje vodovodne naknade


Na sjednici Vijeća godišnje financijsko izvješće o poslovanju komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan iznio je direktor Elvis Dražić, dok je o financijama Odvodnje Bibinje-Sukošan obrazlagao član Uprave poduzeća Stipe Bugarija.
– Nulta faza izgradnje suvremenog sustava odvodnje za Bibinje i Sukošan, vrijedna 11,6 milijuna kuna, trebala bi za mjesec dana biti konačno gotova. Po završetku nulte faze kreće se u izgradnju prve faze kanalizacije starih jezgri Bibinja i Sukošana, najavio je Bugarija nakon što je izvijestio da je povjerenstvo pred donošenjem odluke o smanjenju iznosa vodovodne nadoknade sa četiri na tri kune.