Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Godina velikih obljetnica i priznanja

Autor: Ante Rogić

01.01.2013. 23:00
Godina velikih obljetnica i priznanja

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U 2012. održano je nekoliko jubilarnih manifestacija, među ostalim 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece. No, neki su dobili i vrijedne nagrade, pa je tako Gradska knjižnica Zadar proglašena Knjižnicom godine 2012.


Ušli smo u novu godinu, iza nas je kalendarska 2012, sa svojih dvanaest mjeseci u kojima kultura, sve što se na tom polju događa, nije nikako mirovala. Imali smo intenzivnijih razdoblja, no gotovo da nije bilo dana da se na području kulture nije odigrao neki događaj. Na jednom mjestu bilo bi zaista preteško donijeti popis svih događaja, pogotovo na jednoj novinskoj stranici, pa se unaprijed ispričavamo ako se netko osjeti zakinut.
Velika Bilosnićeva obljetnica
Dakle, na početku siječnja održana je tradicionalna lutkarska revija “Sunce na Poluotoku”, a u istom mjesecu održana je tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Noć muzeja u sklopu koje je, među ostalim, otvorena izložba “Glas u tišini”, autora Gorkoga Kurtina.
Predstavljanjem knjige “Život na sudbini vulkana” dr. sc. Igora Šipića obilježena je velika obljetnica Tomislava Marijana Bilosnića, 45 godina umjetničkog stvaralaštva.
U Gradskoj knjižnici s radom je počela radionica kreativnog pisanja “Otpis”, a na daskama HNK Zadar praizvedena je “Od Foše do Atlantide”.
Zlatku Košti u Vukovaru je uručena nagrada za životno djelo, a Stipe Surać pobjednik je natječaja “Hrvatska novinska fotografija” u kategoriji Priroda i okoliš.
Dani kršćanske kulture u Zadru
Izložbom križeva u Zadru su prvi puta otvoreni Dani kršćanske kulture.
Zadarska kazališta u prošloj su godini imala nekoliko premijera, u Kazalištu lutaka Zadar igrana je “Vjetar Kimbunga (Ili kako je Vjetar Kimbunga presudio u sporu između lijenog mladića Sembulea i velike zmije Nyoke)”, a u HNK-u Zadar Glumačka radionica uspješno postavlja predstave, pa smo u prošloj godini gledali “Iznenada prošlog ljeta” i “Bez trećega”.
Kazalište lutaka Zadar priredilo je i “Proljeće na Poluotoku”, a i u prošloj godini su predstavljeni novi brojevi Diadore, Asserie, te brojnih sveučilišnih časopisa, bilo studentskih, bilo profesorskih, odnosno časopisa odjela. Održani su prvi Dani geografije, a imali smo prilike sudjelovati i u projektu “Dolazak u baštinu”.
U prošloj godini napustio nas je Pero Goić, zadarski fotograf.
U Kneževoj palači među brojnim izložbama postavljena je i ona I. biennala hrvatske mlade fotografije zaokružena izložbom pobjednica Biennala Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić.
Gradska knjižnica organizirala je četvrti “Zadar čita”, manifestaciju promicanja čitanja, a u Zadru je obilježena i “Noć knjige”.
U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održan je prvi znanstveno-književni kolokvij Zadarski književni krug, a u Ninu su predstavljeni Mobile guide i 3D animacija luke antičkog Nina kod Zatona.
Održan je četvrti Festival dječjih klapa u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Sudjelovalo je 19 klapa, 22 su bile prijavljene, što je najviše do sada.
U Zadru je održan prvi “Zadarski plesni festival” koji je okupio 14 plesnih ansambala iz cijele Hrvatske i oko 240 plesačica i plesača različitih plesnih izričaja. Organizator festivala je Plesna udruga “Gesta”, a održao se u Kazalištu lutaka Zadar u sjećanje na Nives Šimatović-Predovan.
U prošloj godini održano je 8. međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, natjecanje na kojem je sudjelovalo 17 zborova, 13 miješanih i četiri ženska s 590 natjecatelja pjevača.
Peti Clubture Forum održan je u Zadru, u zajedničkoj suradnji Saveza udruga Klubtura i udruge Zadar snova. Na trodnevnom druženju u Zadru, Clubture Forum ugostio je više od trideset organizacija nezavisne kulture iz različitih dijelova Hrvatske.
U Kazalištu lutaka Zadar prijatelji i kolege prisjetili su se Branka Stojakovića, a na Sveučilištu u Zadru svečano je otvorena međunarodna konferencija “Libraries in the Digital Age (LIDA)”
Predstavom “Govori mi o Augusti” otvoreno je 18. zadarsko kazališno ljeto, a održan je i prvi saljski filmski festival “Saljski jeran”.
Milijunske Glazbene večeri
52. Glazbene večeri u Sv. Donatu donijele su nam deset koncerata i predstavljanje monografije, sve skupa vrijedno malo manje od milijun kuna. Zadar snova održao se po 16. put. Sedam dana međunarodnog kazališnog festivala posvećenog suvremenim izvedbenim umjetnostima dovelo je umjetnike iz Slovenije, Austrije, Francuske, Španjolske i Hrvatske. Program je šestu godinu za redom pratila Revija svjetskog kratkog filma u Sv Donatu. Uz uspješne izvedbe ostat će zapamćeno kako su posjetitelji uzaludno dvije večeri zaredom dolazili na predstavu “Medejin krik” koja na kraju nije igrana. Pravi razlog nije nitko otkrio, a troškovi su plaćeni.
U 2012. umro je Franjo Smiljanić Hari, profesor s Odjela za Povijest Sveučilišta u Zadru.
Premijernim prikazivanjem filmskog hita “Bourne legacy”, redatelja Tonya Gilroya na zadarskom Forumu započelo je 3. izdanje Avvantura Festival Filmforum.
Muzej antičkog stakla u dva navrata održao Dan otvorenih vrata, te je tom prilikom muzej posjetilo više tisuća ljudi.
Na Sveučilištu u Zadru održana je međunarodna konferencija “Re-Thinking Humanities and Social Sciences” pod nazivom “The Politics of Memory”, a u Zadru su održani još jedni Desničini susreti.
Proslavljen je Dan Državnog arhiva u Zadru koji je u prošloj godini dobio novog ravnatelja, Antu Gverića, a u povodu obljetnice Aachenskog mira održana su dva znanstvena skupa, povjesničara i arheologa.
Knjižnica godine
Glavni odbor Hrvatskog knjižničarskog društva na svojoj  sjednici održanoj 21. rujna 2012. jednoglasno je prihvatio prijedlog Povjerenstva za dodjelu priznanja “Knjižnica godine” te izabrao Gradsku knjižnicu Zadar za Knjižnicu godine 2012.
U Zadru je održana 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece.
Odjel za talijanistiku organizirao je osmi po redu međunarodni znanstveni skup Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana/i dalje od mora, a Abdulah Seferović Sefi priredio je izložbu “Novinarski fotozapisi 1964. – 1994.”, te predstavio knjigu naslova “Stari Zadar, gospodar zlata i srebra” .
Zadar se i u 2012. pridružio, velikim brojem manifestacija, obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, a Arheološki muzej obilježio je 180 godina postojanja. Na koncu godine Sveučilište u Zadru održalo je Otvoreni dan.