Započele su aktivnosti oko 12. Šokolijade, tradicionalne manifestacije izrade šokola koja se svake godine organizira u Ninu, a svoj vrhunac doživljava u turističkoj sezoni kušanjem i odabirom najboljeg šokola.
Svi koji žele sudjelovati i okušati se u izradi šokola mogu se prijaviti do 10. siječnja ove godine na broj telefona: 264-280, 265-247 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina (Trg braće Radić 3).
Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Nina, a zbog dugotrajnosti izrade, odnosno dozrijevanja šokola ona traje od siječnja pa sve do srpnja.
Završni, natjecateljski dio održat će se ove godine 20. srpnja u Ninu.
Obilježja manifestacije su promidžba, natjecanje, degustacija i eko-etno zabava. Ono zbog čega su najponosniji na Ninsku šokolijadu je razvoj jedinstvene gastronomske manifestacije u Zadarskoj regiji, zaštitnog znaka (branda) na polju gastronomije, poticanje proizvodnje šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja, ponuda šokola na jelovnicima ninskih restorana, prepoznatljivost delicije u Hrvatskoj i povećana potražnja šokola na turističkom tržištu.
Sve počinje podjelom mesa, zatim ide priprema šokola, sazrijevanje proizvoda i na koncu zatvaranje Šokolijade.
Šokol se u Ninu i u mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju po originalnoj recepturi priprema od davnina. Neka istraživanja govore o porijeklu šokola još iz srednjeg vijeka. Prilog tome je upravo kombinacija mirodija, posebno cimeta sa svinjskim mesom. Usmena je predaja recepture i načina izrade u svakoj obitelji. Ovdje vrijedi istaknuti da je, poslije iseljavanja stanovništva i razaranja drevnog Nina za vrijeme Kandijskih ratova u 17. stoljeću, Nin naselilo novo, isključivo ruralno stanovništvo koje se bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Bavili su se uzgojem svinja u svojim domaćinstvima i pripremali taj autohtoni proizvod iz vlastite proizvodnje.
Ovoga petka na HTV 1 s početkom u 15.45 sati prikazat će se i dokumentarni film pod nazivom Šokol i Šokolari ninski koji je napravljen u okviru programa za kulturu i kulturnu baštinu, a posvećen je očuvanoj nematerijalnoj baštini izrade šokola po tradicionalnim receptima koji su očuvani u ninskim obiteljima i okolici.
Repriza će biti prikazana u subotu 4. siječnja na HTV3 s početkom u 8.30 sati.
najnovije
najčitanije
Zadar
KEMIJSKO TRETIRANJE KOROVA
Uskoro kemijsko tretiranje korova na kolosijecima u kolodvorima Zadar i Benkovac, evo detalja
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Nogomet
Širi roster
UEFA će omogućiti izbornicima da na EURO u Njemačkoj povedu 26 umjesto 23 igrača
Županija
AKCIJA ČIŠĆENJA
Uspješno održana akcija čišćenja podmorja povodom Dana planeta Zemlje na Pagu
Hrvatska
ČUDAN NALOG
Djelatnici hitne dobili naputak da koriste velike boce s kisikom: “Pa to je opasno, može doći do eksplozije!”
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU