Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počele prijave za 12. Šokolijadu

01.01.2014. 23:00
Počele prijave za 12. Šokolijadu


Započele su aktivnosti oko 12. Šokolijade, tradicionalne manifestacije izrade šokola koja se svake godine organizira u Ninu, a svoj vrhunac doživljava u turističkoj sezoni kušanjem i odabirom najboljeg šokola.
Svi koji žele sudjelovati i okušati se u izradi šokola mogu se prijaviti do 10. siječnja ove godine na broj telefona: 264-280, 265-247 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina (Trg braće Radić 3).
Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Nina, a zbog dugotrajnosti izrade, odnosno dozrijevanja šokola ona traje od siječnja pa sve do srpnja.
Završni, natjecateljski dio održat će se ove godine 20. srpnja u Ninu.
Obilježja manifestacije su promidžba, natjecanje, degustacija i eko-etno zabava. Ono zbog čega su najponosniji na Ninsku šokolijadu je razvoj jedinstvene gastronomske manifestacije u Zadarskoj regiji, zaštitnog znaka (branda) na polju gastronomije, poticanje proizvodnje šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja, ponuda šokola na jelovnicima ninskih restorana, prepoznatljivost delicije u Hrvatskoj i povećana potražnja šokola na turističkom tržištu.
Sve počinje podjelom mesa, zatim ide priprema šokola, sazrijevanje proizvoda i na koncu zatvaranje Šokolijade.
Šokol se u Ninu i u mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju po originalnoj recepturi priprema od davnina. Neka istraživanja govore o porijeklu šokola još iz srednjeg vijeka. Prilog tome je upravo kombinacija mirodija, posebno cimeta sa svinjskim mesom. Usmena je predaja recepture i načina izrade u svakoj obitelji. Ovdje vrijedi istaknuti da je, poslije iseljavanja stanovništva i razaranja drevnog Nina za vrijeme Kandijskih ratova u 17. stoljeću, Nin naselilo novo, isključivo ruralno stanovništvo koje se bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Bavili su se uzgojem svinja u svojim domaćinstvima i pripremali taj autohtoni proizvod iz vlastite proizvodnje.
Ovoga petka na HTV 1 s početkom u 15.45 sati prikazat će se i dokumentarni film pod nazivom Šokol i Šokolari ninski koji je napravljen u okviru programa za kulturu i kulturnu baštinu, a posvećen je očuvanoj nematerijalnoj baštini izrade šokola po tradicionalnim receptima koji su očuvani u ninskim obiteljima i okolici.
Repriza će biti prikazana u subotu 4. siječnja na HTV3 s početkom u 8.30 sati.