Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Dan sjećanja na žrtvu Pridrage”

01.01.2017. 23:00
“Dan sjećanja na žrtvu Pridrage”


Molitvom, polaganjem vijenca i svijeća kod spomen-obilježja, u organizaciji UDBDR Pridraga i Općine Novigrad obilježen je “Dan sjećanja na žrtvu Pridrage”, 25. godišnjica tužnog sjećanja na najstrašniji trenutak povijesti ovog sela, sjećanje na hrvatske vitezove, na stradanje i progon nedužnih civila.
Tog dana, 31. prosinca 1991. godine, unatoč snažnom otporu hrabrih, ali nedovoljno naoružanih hrvatskih branitelja, jugoslavenska vojska sa srpskim paravojnim postrojbama, teškom artiljerijom i tenkovima probila je crtu obrane i okupirala Pridragu koja zabilježila 21 žrtavu, 8 branitelja i 13 civila.
Unatoč potpisanom sporazumu o primirju “od Božića do Božića”, JNA i četnici 31. prosinca u ranim jutarnjim satima snažnom topničkom vatrom najavljuju tenkovsko-pješačke napade najprije na Paljuv, a zatim na Pridragu i Podgradinu. Snage JNA tenkovima su zaposjele Gradinu u Podgradini pored mjesne crkve, jer su imali kontrolu nad cjelokupnim prostorom uz Novigradsko more.
– Njihova žrtva zalog je za našu slobodu i slobodu naše zemlje u kojoj slobodno možemo misliti, raditi i domoljubno, hrvatski disati, rekao je Branko Kokić, predsjednik UDBDR-a Pridraga.
Na samom kraju 1991. godine okupirano, zapaljeno i opljačkano selo oslobođeno je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.
Svetu misu u crkvi Gospe od Ružarija predvodio je župnik don Tomislav Baričević.