Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Punjenje iz petarde palio u metalnoj posudi pa teško ozlijedio šaku

01.01.2017. 23:00
Punjenje iz petarde palio u metalnoj posudi pa teško ozlijedio šaku


Tako pripremljenu napravu 21-godišnji mladić je zapalio opuškom cigarete. Zbog težine ozljeda zadržan je na liječenju u zadarskoj bolnici
Tri osobe, od kojih dvoje maloljetnika, pretjerale su s alkoholom u novogodišnjoj noći, a petoro ih je na vlastitom iskustvu naučilo da s pirotehnikom treba oprezno. Svih osmero zaprimljeni su u Općoj bolnici Zadar gdje im je pružena adekvatna liječnička pomoć. Kako neslužbeno doznajemo, najviše promila u krvi, preko tri, izmjereno je 17- godišnjem mladiću, a nešto preko dva 16-godišnjakinji i 21-godišnjaku. Nakon što su adekvatno zbrinuti, svi troje su pušteni na kućnu njegu, a maloljetnici uz pratnju roditelja.
Što se tiče ozlijeđenih zbog neprimjerene uporabe pirotehničkih sredstava, troje ih je lakše, a dvoje teže ozlijeđeno.
– Uglavnom se radilo o eksplozivnim ozljedama prstiju i šake. Nakon obrade jedna osoba je hospitalizirana, a ostale su puštene na kućnu njegu. Drugih odstupanja od uobičajenih događanja u razdoblju od 31. prosinca pa do 1. siječnja ni po vrsti ni, po učestalosti nije bilo, rekao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice. Zadarska policija upozorila je kako je od jučer, 2. siječnja, na snazi zabrana uporabe pirotehničkih sredstava II. i III. razreda.
Zadarska policija izvijestila je i o pet slučajeva ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima.
Prvi slučaj, u kojem je lakše ozlijeđena 12-godišnja djevojčica, dogodio se u subotu oko ponoći, u dvorištu u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru. Njoj je petarda pla na glavu i lakše ju ozlijedila u predjelu tjemena. Sljedeća žrtva neprimjerenog slavlja bila je 15-godišnja djevojčica iz Glavice koja je u nedjelju prijepodne vadila sadržaj petarde. Petarda joj je u ruci eksplodirala i teško joj ozlijedila šaku.
Oko podne je u Šibenskoj ulici na zadarskom predjelu Bili brig prilikom aktiviranja pronađene petarde lakše ozlijeđeno 10-godišnje dijete, kojem su opečeni prsti. Svega nekoliko sati kasnije u Ulici Frane Alfirevića u Zadru, prilikom bacanja petarde, ozlijeđeno je godinu dana mlađe dijete. Devetogodišnjak je u eksploziji zadobio lakše ozljede u predjelu šake. Najteže je prošao 21-godišnjak koji je oko 15 sati u Ulici Danijela Farlattija u Zadru vadio eksplozivno punjenje iz pirotehničkih sredstava i njime punio metalnu posudu. Tako pripremljenu napravu zapalio je opuškom cigarete pa mu je u eksploziji teško ozlijeđena šaka. Zadržan je na liječenju.