Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Krim inspektor zaljubljen u klapsku pismu

02.01.2018. 19:57
Krim inspektor zaljubljen u klapsku pismu


Biti policajac, a uz to i najbolji u ocjenjivanju za nagradu "Nasmiješeno sunce", koja se organizira već 15 godina, za Zlatka Benčaka je dokaz kako svoj posao radi dobro, a javnost to primjećuje i prepoznaje. Zadranin rođenjem, a po roditeljima porijeklom iz Križevaca ovaj je krim inspektor jedan od onih koji su prošli stepenice od policajca-pozornika do one današnjeg položaja u uredu s povremenim odlascima na teren. Tijekom svpoje policijske karijere bio je i pomoćnik načelnika za krim policiju u policijskoj postaji u Biogradu.


Ne postoje dva ista radna dana
Vrlo odmjeren i smiren ostavlja dojam ozbiljnosti koja je dio njegovog karaktera dok je s druge strane zaljubljen u klapsku pismu i biciklizam koji su mu „ispušni ventili“ za sve one stresne situacije koje njegov posao sa sobom svakodnevno nosi.
– Početkom Domovinskog rata sam pristupio Hrvatskoj vojsci, a nakon demobilizacije 1992. godine imao sam dilemu ostati u vojsci ili kako je u to vrijeme bio veliki interes, ići u policiju. Ovo drugo je prevagnulo i od rujna 1992. godine sam policijski službenik, a inače sam završio elektrotehničku školu. Kao policijski inspektor radim već godinama, a završio sam predidiplomski studij kriminalistike te se nadam kako ću uskoro završiti diplomski studij jer mi je ostalo još malo ispita, priča Benčak.
U njegovom poslu, kaže, nema dva ista radna dana, dinamika i različitost to je ono što ga svakodnevno prati, a tijekom tjedna ima i dežurstva te naravno, radi vikendima i blagdanima.
– Najbolje u mojem poslu je kada pomognemo nekome u nesreći ili vratimo ukradeni predmet, što ljude čini zadovoljnima. Najteže su situacije one kada se radi o smrtnim slučajevima, a i odlasci u bolnicu. Svakako suosjećam s obiteljima, ali i na nama policajcima to sve ostavlja trag, kaže ovaj krim inspektor.
Nositi se s emocijama nije jednostavno i to je na početku karijere bilo dosta teško, ali naglašava kako se s godinama iskustva, ipak danas lakše nositi s tragičnim događajima, naročito ako se radi o ljudima koje je poznavao.


Druga strana
– Mnoge kolege se bave različitim sportovima, a kako sam se kroz posao susretao s mnogo krađa bicikala i puno sam se bavio s time, na kraju se dogodilo da me je to privuklo biciklizmu. Zadnjih godina mi je najzgodnije voziti se prema Viru, a najduže sam biciklirao 103 kilometara i to mogu samo kad imam slobodan dan jer se polako vozim, pa duže traje. Uz bicikliranje posljednje tri godine sam član klape Ponistra iz Crnoga i ondje pjevam baritonske dionice, a do njih sam došao kroz posao i sve je krenulo vrlo spontano. Nastupamo dosta često, pa i u vrijeme božićnih blagdana i to po crkvama što me jako veseli. Također i ljeti dosta nastupamo, pa tako petkom sudjelujemo u programu "Klapski puti", s puno ljubavi o ovoj svojoj drugoj, privatnoj strani, govori najbolji zadarski policajac Zlatko Benčak.
Unatoč svim obavezama koje donosi posao nastoji pronaći dovoljno vremena za obitelj, što i nije tako jednostavno.