17 °C
Online izdanje
Subota, 24.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Županija » Gradovi » Pag
RSS feed
Današnji broj
Pag
Povratak
Novo ruho paškog baškotina
Piše: Alenka Festini
Paški baškotin već više od godinu dana nosi oznake "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatski otočni proizvod", a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu - papirnatu vrećicu. Važno je naglasiti da je riječ o čisto ekološkoj ambalaži
Foto: Alenka FESTINI
Sestra Rozalija Gligora s priznanjem za paški baškotin

Paški baškotin, slatka tvrda delicija koja se od 1700. godine proizvodi u ženskom benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, već više od godinu dana nosi oznake "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatski otočni proizvod", a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu - papirnatu vrećicu. Na vrećici je napisan naziv proizvoda te 1700. godina, od kada se ova delicija proizvodi u paškoj ženskoj samostanskoj zajednici.

Paške opatice posebne su upravo po tomu što su jedina samostanska zajednica u Hrvatskoj koja je za svoj jedinstveni proizvod dobila ovakva velika priznanja.

Dnevno 30 kilograma baškotina

Paški baškotin vrsta je dvopeka. To je tradicionalni proizvod, ručni rad, a radi se po izvornoj recepturi staroj preko 300 godina.

Prema arhivskim dokumentima samostana Sv. Margarite baškotin se počeo raditi u doba kad su opatice u samostanu u Pagu dobile peć u kojoj su ga mogle peći. Nakon baškotina započele su peći i kolače, koje su prodavale i tako financirale samostan, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada je Crkvi bila oduzeta imovina.

Paške opatice kažu kako su odlučile zaštititi baškotin kako bi pomogle Hrvatskoj pri ulasku u EU, ali i zaštititi se od konkurencije koja bi pokušala raditi baškotin. Naročito od onih pekara koji su željeli komercijalizirati proizvodnju baškotina.

- Jednostavno smo htjele zaštititi naš proizvod. Ispalo je i da je naš baškotin prvi zaštićen proizvod proizveden u nekom samostanu u Lijepoj Našoj, kažu opatice, koje dnevno, radnim danom, peku oko 30 kilograma baškotina.

Delicija tražena u cijelom svijetu

Baškotin se prodaje na kilograme. U jedan kilogram stane 28 hrskavih i ukusnih baškotina. Cijena kilograma baškotina je 60 kuna, a sav novac ide za potrebe ženske samostanske zajednice u Pagu.

Još jedna zanimljivost koja prati nastajanje ovog jedinstvenog proizvoda jest ta što ga opatice peku u tišini i molitvi. Dok mijese tijesto one mole krunicu. Potom slijedi oblikovanje baškotina, pa pečenje. Nakon što se ispeku, baškotini se odvajaju te se u peći suše ili, kako kažu opatice, "baškotaju". Ova jedinstvena delicija izuzetno je tražena, i to ne samo kod domaćih ljudi, već i daleko izvan granica Hrvatske.

Paške opatice ističu da su s novom ambalažom krenule prvenstveno zbog ljudi koji kupuju baškotine. Nije rijetkost da se baškotini kupuju kako bi se darovali prijateljima i dragim ljudima, stoga je novo pakovanje baškotina izuzetno primjereno i za takve situacije.

- U svakom slučaju naše vrećice nose deklaraciju baškotina, i što je najvažnije proizvedene su od tvrđeg papira. Riječ je o čisto ekološkoj amblaži, ističu opatice.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr