Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Komisija danas zbraja štete od snijega i leda

Autor: Boris Kupčak

01.02.2010. 23:00
Komisija danas zbraja štete od snijega i leda

Foto: Adam VIDAS



Led se zaustavljao na stablima na kojima je došlo do mehaničkih ozljeda i lomova, kazala je Dragun, dodajući da je šteta nastala zato što mlada stabla maslina nisu mogla podnijeti ledeno opterećenje. Još uvijek nije poznato kolika je šteta, komisija izlazi na teren danas
Led koji je prošlog tjedna “okovao” Ravne kotare mnogim poljoprivrednicima zadao je glavobolje. Najgore su prošli maslinari, jer su većinom stradale mlade biljke kojima će trebati dvije do tri godine kako bi ponovno davale uobičajen urod. Komisija za procjenu šteta će na teren izaći danas, a prema prvim procjenama šteta je manja nego što se u prvi mah pretpostavljalo.
Nakon brojnih vremenskih nepogoda koje su ove godine pogodile Zadarsku županiju, počevši od poplava i snijega do ledenih kiša i bure koja je lomila grane stabala, poljoprivrednici se mogu nadati da će sva šteta ostati na tome. Gordana Dragun, voditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije kazala nam je da je led najviše uništio mlada stabla maslina, na kojima su nastale mehaničke ozljede, ali je napomenula i da stanje nije toliko alarmantno.
– Ledena kiša koja je padala 27. siječnja na području Ravnih kotara, od Murvice Gornje, Smokovića, Škabrnje, Benkovca, Polače, Sv. Filipa i Jakova, Biograda i drugih mjesta, uzrokovala je štetu većinom na mladim stablima masline. Led se zaustavljao na stablima na kojima je došlo do mehaničkih ozljeda i lomova, kazala je Dragun, dodajući da je šteta nastala zato što mlada stabla maslina nisu mogla podnijeti ledeno opterećenje.
Još uvijek nije poznato kolika je šteta, komisija izlazi na teren danas i tek tada će se znati više. Zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode podnijeli su poljoprivredni proizvođači na području općine Polača i grada Benkovca.
– Komisija izlazi na teren i tada će se znati više o tome kolika je zapravo šteta. Prema našim procjenama radi se od pet do 10 posto i stanje nije alarmantno, a prema tome, najgore su prošli oni koji imaju veliki broj stabala. Zahtjev za proglašenje elementarne nepogode podnijeli su poljoprivredni proizvođači s područja Općine Polača i Grada Benkovca, a još uvijek se ne zna hoće li je župan proglasiti, kazala je Dragun.
Nastradalim maslinama bit će potrebno do tri godine kako bi se oporavile, a vremenske prilike ove zime općenito nisu bile pogodne za poljoprivrednike.
– Ova godina bila je u potpunosti nepredvidiva. Mnogi nasadi bili su pod vodom zbog velikih količina kiše, a zatim smo imali i snijeg i led. No potrebno je naglasiti da šteta nije toliko utjecala na voćke poput stabala breskve ili višnje maraške, osim u slučajevima u kojima je došlo do mehaničkih oštećenja, kazala je Dragun.


Preporuka


Iz Poljoprivredno savjetodavne službe Zadarske županije ukazano je poljoprivrednicima kako treba tretirati stabla da šteta ne bi bila puno veća.
– Čim prilike dopuste, preporučujemo proizvođačima da stablima zaliječe rane, premažu voćke voskom i poprskaju stabla bakrenim pripravcima kako ne bi došlo do još veće štete, kaže Dragun.




 


Usporedba s lanjskom godinom


Prošlu godinu ledena kiša poharala je općinu Gračac, mnoga stabla bila su srušena zbog težine leda, iako je bila proglašena elementarna nepogoda, poljoprivrednici se još uvijek oporavljaju.
– Stanje u Gračacu bilo je znatno lošije. Kompletni nasadi bili su pod ledom, cijela stabla su bila srušena. Mi smo prošli veliki dio županije i ovo stanje nije toliko strašno, kazala je Dragun.