Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Slavonci platili veliku cijenu naše slobode

Autor: Siniša Klarica

01.02.2010. 23:00
Slavonci platili veliku cijenu naše slobode

Foto: Tomislav JERAK



Samo iz smjera Smilčića i Drača napalo nas je 20 tenkova. Tada su nam kod groblja u Kašiću presjekli put pa je došlo do bliske borbe kad je poginulo 12 gardista, sjeća se tadašnji zapovjednik 3. bojne 3. GBR Ivan Obrovac
Nažalost, to nisu bile sve žrtve Slavonaca u akciji Maslenica. Ukupno je poginulo 17 pripadnika 3. bojne, a ukupno 32 pripadnika 3. GBR, većinom iz Slavonskog Broda
Pripadnici 3. Gardijske brigade “Kune” jučer su u Kašiću obilježili dan kad je u akciji Maslenica poginulo 12 njihovih suboraca. Prvog dana veljače 1993., neposredno nakon akcije Maslenica dogodio se veliki protuudar neprijateljskih snaga na položaje koje su držale postrojbe Hrvatske vojske.
– Namjenski organizirane snage 3. gardijske brigade dobile su zadaću da preuzmu tadašnji sektor 4. U zadarsko zaleđe došli smo 29. siječnja 1993. kad smo preuzeli područje od Novskog ždrila, preko Paljuva, Kašića do Islama Latinskog. Nositelj borbenih zadaća bila je 3. bojna 3 GBR. Već 1. veljače počeo je strahoviti protunapad neprijatelja na oslobođeno područje Maslenice. U dvije smjene na 12 km bilo je oko 250 pješaka. Samo područje Lakića, Kašića i Islama branilo je manje od 100 gardista. Samo iz smjera Smilčića i Drača napalo nas je 20 tenkova. Tada su nam kod groblja u Kašiću presjekli put pa je došlo do bliske borbe kad je poginulo 12 gardista, rekao je tadašnji zapovjednik 3. bojne Ivan Obrovac.
Riječi Ivana Obrovca potvrdio je i njegov tadašnji zamjenik Dragan Dikanović. Dikanović je dodao da su „Kune” došle iz Slavonije gdje su ratovale na ravničarskom terenu. Dolaskom u zadarsko zaleđe nisu se odmah mogli prilagoditi dalmatinskom kršu koji je bio za njih velika nepoznanica.
– Iznenadilo nas je i to da smo na crtu uvedeni 31. siječnja, a već sutradan smo bili u žestokoj borbi. Nismo se imali vremena upoznati ni s terenom niti sa situacijom i to je najveći razlog što smo imali ovoliko gubitaka, rekao je Dragan Dikanović.
Pripadnici 3. GBR, kaže zapovjednik satnije Josip Bodlović, proveli su nekoliko mjeseci braneći dostignute crte u akciji Maslenica. Nažalost, to nisu bile sve žrtve Slavonaca u akciji Maslenica. Ukupno je poginulo 17 pripadnika 3. bojne, a ukupno 32 pripadnika 3. GBR, većinom iz Slavonskog Broda. Njihova imena uklesana su u ploče podno velikog hrastovog križa na spomen obilježju 3. GBR u Kašiću na kojeg su jučer položili vijence i svijeće zapalili i članovi HVIDRA-e Zadar, Županijske HVIDRA-e i HVIDRA-e Benkovac.