Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zaštita obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava moguća, pa čak i dobrodošla

Autor: Z L

01.02.2010. 23:00
Zaštita obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava moguća, pa čak i dobrodošla


Sudionici okruglog stola naglasili su prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima koja su istaknuta i u “Međunarodnom pozivu”: pravo na život svake osobe od začeća do prirodne smrti, zaštitu obitelji utemeljenu na braku između žene i muškarca i roditeljsko pravo da odlučuju o odgoju svoje djece
Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD pokrenula je 2008.g., u sklopu međunarodne akcije povodom 60. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, građansku inicijativu „Potpisujem Deklaraciju” u kojoj je 202.409 hrvatskih građana svojim potpisom podržalo nastojanja za stvaranje što boljeg položaja obitelji, roditeljstva i ljudskih prava svih osoba kroz „Međunarodni poziv na zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji”. Tu su inicijativu podržale brojne udruge i sve veće vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.
Ujedinjeni narodi su prošlu, 2009.godinu proglasili godinom učenja o ljudskim pravima. Na kraju te godine, u prosincu 2009., koordinatori akcije iz različitih europskih država predali su skupljene potpise u Europskom Parlamentu, a u sklopu tog događanja imali smo prijem i kod predsjednika Europskog Parlamenta, g. Jerzya Buzeka.
Pravo na život svake osobe od začeća do prirodne smrti
Uz završetak akcije u Hrvatskoj, u posjet Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 1. veljače došla su tri člana Europskog Parlamenta koji su se istaknuli po svojem zalaganju za ljudska prava i spomenute vrijednosti: Berndt Posselt – europarlamentarac iz Njemačke, predsjednik Paneuropske unije Njemačke, član pregovaračkog odbora Europskog Parlamenta s Hrvatskom, poznat kao jedan od najpredanijih zagovaratelja ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, Anna Zaborska – članica Europskog Parlamenta iz Slovačke koja je kao predsjednica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta u prošlom sazivu pokrenula nekoliko inicijativa za promociju ljudskih prava i spomenutih vrijednosti te Antonio Cancian iz Italije, član pregovaračkog odbora Europskog Parlamenta s Hrvatskom.
U sklopu tog posjeta udruga Glas roditelja za djecu – GROZD organizirala je u Hrvatskom saboru okrugli stol pod nazivom „Položaj obitelji, općeljudskih vrijednosti i ljudskih prava u procesu približavanja Hrvatske Europskoj Uniji”.
Sudionici okruglog stola naglasili su prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima koja su istaknuta i u “Međunarodnom pozivu”: pravo na život svake osobe od začeća do prirodne smrti, zaštitu obitelji utemeljenu na braku između žene i muškarca i roditeljsko pravo da odlučuju o odgoju svoje djece. Ta prava štite općeljudske vrijednosti koje su, prema svim istraživanjima, dominantne u hrvatskom društvu.
Podrška svih većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj pokazuje da su te vrijednosti dobre za svakog čovjeka neovisno o vjerskom ili bilo kojem drugom opredjeljenju.
Ugledni članovi Europskog parlamenta, Berndt Posselt, Anna Zaborska i Antonio Cancian potvrdili su da je zaštita obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava moguća, pa čak i dobrodošla i u ovom razdoblju približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Te vrijednosti i ljudska prava imaju veliku podršku u brojnim društvenim i političkim subjektima diljem Europe.
Ostvarivanje demokracije u Hrvatskoj
Ističući tu činjenicu, sudionici okruglog stola žele pridonijeti stvaranju pozitivnog mišljenja hrvatskih građana o Europskoj Uniji.
Sudionici okruglog stola smatraju po društvo štetnim i u konačnici neodrživim ignoriranje spomenutih vrijednosti i ljudskih prava, kao što se dogodilo u uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, djelomično u raspravi o Zakonu o medicinskoj oplodnji te u raspravama o još nekim zakonima.
Na mišljenje zastupnice M.Holy da u Hrvatskoj se Crkva miješa u politiku. EU parlamentarci su obrazložili da prema novom ratificiranom Lisabonskom ugovoru ( čl.17) pravni akti obvezuju sve europske institucije na dijalog s Crkvom, koja je promotor moralnih vrijednosti. Odvojenost Crkve od države je uvjetovana različitim kulturno-povjesnim nasljeđem, te je B. Posselt  naglasio da niz zemlja u EU imaju vlastite državne crkve, kao Velika Britanija ili skandinavske zemlje i tamo se Crkvene incijative gledaju kao doprinos pluralizmu . Crkva i religija stvaraju preduvjete za državu koje ona ne može napraviti.
Zastupnica M. Petir poziva i nada se da će tiha većina koja je za univerzalne vrijednosti u većoj mjeri početi koristiti prostor koji se kroz demokratske procese, kao i pridruživanjem Europskoj uniji otvorio za djelovanje nevladinih udruga koje se sve više konzultiraju tijekom procesa izrade zakonskih propisa.
Organizatori okruglog stola pozvali su na ostvarivanje demokracije u Hrvatskoj u duhu koje bi društvene i državne institucije trebale poštivati i promovirati vrijednosni sustav većine građana.
Gosti iz Europskog parlamenta, predstavnici udruge GROZD i visoki predstavnici vjerskih zajednica imali su primanje u Vladi RH gdje ih je primila delegacija na čelu s potpredsjednikom Vlade gospodinom S. Uzelcem. Gospodin Uzelac koji je zadužen za područje ljudskih prava izmijenio je s gostima brojna zajednička mišljenja, a razgovaralo se i konkretno o roditeljskim pravima, osobito na području odgoja i obrazovanja.