Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dobro je da i Zadar ima predstavnike pisane riječi

01.02.2011. 23:00
Dobro je da i Zadar ima  predstavnike pisane riječi


– Radimo polako, ali strpljivo. S vremenom se nadamo i izdavanju zajedničke zbirke. Mislim da smo se kao udruga pisaca uspjeli afirmirati barem na zadarskom području, dok za osvajanje većih razmjera uvijek treba vremena i rada. Dobro je da i Zadar ima svoje predstavnike pisane riječi, i ne mislim to u smislu utrke sa Zagrebom ili Splitom, nego u smislu razvijanja cjelokupne književne scene u Hrvatskoj, zaključuje Nezirović.


Udruga zadarskih  pisaca “ZaPis” nakon kratke  pauze u siječnju nastavlja sezonu radnim tempom. Osim  što će i sami ići na gostovanja  Zapisovci se nadaju ugošćivanju nekih vrhunskih hrvatskih  književnika u Zadru. Iza  odrađene prve sezone popričali smo s predsjednikom  ZaPis-a, Robertom Nezirovićem, o dosadašnjim postignućima, ali i tekućim planovima za ovu sezonu.
Na zadarskoj kulturnoj sceni  djelujete već duže od godinu  dana. Kako ste zadovoljni do  sada postignutim?
– Uzimajući u obzir sve skupa moram priznati da smo poprilično zadovoljni. Problem je  što su ljudi sami po sebi pomalo inertni, ne samo kod nas  nego općenito, i trebat će dosta  vremena da se naviknu na nas,  ali i na posjećivanje književnih  večeri u većem broju. Ipak, i  dosadašnja posjećenost je izvan svih očekivanja. Malo nam  je ružno što smo se morali  preseliti iz Tisak media centra,  nakon njihova preseljenja u  Supernovu, jer smo tamo oformili neku svoju stalnu publiku.  Voljeli bismo naš intimni prostor, što bi nekako bilo najidealnije, ali u svakom slučaju  želja nam je ostati na Poluotoku i pridonijeti njegovom  oživljavanju, komentirao je  dosadašnja postignuća Nezirović.
Predsjednik Zapisovaca  najavio je i planove za ovu  sezonu.
– U siječnju smo napravili  malu pauzu, ali nastavljamo  punom parom. Već 10. veljače  imamo prigodno gostovanje u  Biogradu u povodu Valentinova, a krajem ožujka najvjerojatnije ćemo nastupiti u Benkovcu uz jednu književnu večer  u Zadru u istom mjesecu. Iako  je sve još uvijek samo u planovima nastojat ćemo u travnju na gostovanje dovesti Karakaša, dok ćemo sami gostovati u Sv. Filip i Jakovu povodom Sajma cvijeća. U svibnju ćemo biti gosti književne  večeri u Zagrebu na koju nas je  pozvao Roman Simić-Bodrožić kada je nastupao kod  nas u studenom. Sezonu u lipnju završili bismo još jednim  velikim gostovanjem, najavio  je Nezirović daljnje planove. U  međuvremenu Zapisovci će  svakako sa zanimanjem pratiti  manifestaciju Gradske knjižnice Zadar “Zadar čita” te nastojati što više sudjelovati u kulturnom životu Zadra.
Razgovor zaključujemo odgovorom na pitanje jesu li Zapisovci uspjeli postići svoje prvotne ciljeve i opravdati svoje  osnivanje. Naime, glavni razlog okupljanja ove skupine  bio je afirmirati se kao skupina  pisaca te stvoriti književnu scenu u Zadru.
– Radimo polako, ali strpljivo. S vremenom se nadamo i  izdavanju zajedničke zbirke.  Mislim da smo se kao udruga  pisaca uspjeli afirmirati barem  na zadarskom području, dok  za osvajanje većih razmjera  uvijek treba više vremena i rada. Dobro je da i Zadar ima  svoje predstavnike pisane riječi, i ne mislim to u smislu  utrke sa Zagrebom ili Splitom,  nego u smislu razvijanja cjelokupne književne scene u Hrvatskoj, zaključuje Nezirović.
Svi zainteresirani za pisanu  riječ i rad ove Udruge mogu  Zapisovce slušati 10. veljače u  Biogradu ili u ožujku na  književnoj večeri u Zadru.