Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon svijeta, plesna metoda 5 Ritmova osvojila i Zadar

01.02.2011. 23:00
Nakon svijeta, plesna metoda  5 Ritmova osvojila i Zadar


To je mjesto gdje se osjećam kao kod kuće. Dok plešem nema ograničenja, tabua, nerazumijevanja, ne moraš se nikome opravdavati u kakvoj si emociji, u kakvom stanju svijesti – jednostavno se pustiš i plešeš


Prošle nedjelje,  u prostorijama Zadarskog  plesnog ansambla i Plesne  udruge “Gesta”, održana je  zanimljiva plesna radionica  “5 Ritmova”. Ovu metodu,  koju je razvila američka plesačica, kazališna redateljica,  spisateljica, skladateljica i filozofkinja Gabrielle Roth,  čini jednostavna praksa pokreta, osmišljena da zadovolji potrebe vremena u kojem danas živimo. Ples 5  Ritmova u Zadru se prvi put  zaplesao prije šest godina,  nakon čega je uslijedila veća  stanka, a od prošle godine  ovaj ples u Zadru se ponovno pleše otprilike jedanput mjesečno. Radionice vode učitelji koji su kvalificirani za taj posao.
Druženje dva plesna  plemena
– Prvi učitelj koji nam je  došao u Zadar, nakon te  veće stanke, bio je Damjan  Makovec iz Slovenije. Sljedeća nam je došla Zdenka  Sajko s kojom imamo najviše  radionica i jako smo zadovoljni s njom. Zdenka je donedavno živjela i radila u  Splitu pa smo ponekad putovali na radionice – Zadrani  u Split i Splićani u Zadar. To  su bila predivna druženja  dva plesna plemena. Prije tri  mjeseca svojom radionicom  počastio nas je i učitelj Péter  Fejér iz Mađarske, sve vrhunski kadar, rekla je organizatorica plesnih radionica u Zadru Nina Lipotica.  Plesna metoda 5 Ritmova  nakon svog osnutka ubrzo je  osvojila svijet, zahvaljujući  upravo činjenici da je ova  metoda pristupačna svakom,  bez obzira na dob, tjelesnu  građu ili prethodno poznavanje plesa. Postala je nešto  univerzalno što spaja ljude,  pa se tako ples 5 Ritmova  danas pleše u nekoliko hrvatskih gradova, ali i izvan  lijepe naše, tako da plesači  imaju priliku putovati,  družiti se i plesati.
Nina Lipotica i sama pleše  na ovim radionicama, a kako  bi se i dalje održavale u  Zadru neumorno radi na  njihovoj organizaciji. Prvi  put se s ovom metodom susrela prije godinu dana kada  se 5 Ritmova vraća u Zadar,  a od tada je redoviti plesač  svake radionice, koje joj, kako kaže, pomažu da sve svoje  pokrete poveže u jednu  priču u val kojem nema kraja.
Povratak kući
– Svaki put kad me pitaju  što znači plesati 5 Ritmova,  kakav je to ples, teško mi je  odgovoriti, a da taj odgovor  u potpunosti opiše moj unutarnji osjećaj. To je mjesto  gdje se osjećam kao kod  kuće. Dok plešem nema  ograničenja, tabua, nerazumijevanja, ne moraš se nikome opravdavati u kakvoj  si emociji, u kakvom stanju  svijesti – jednostavno se pustiš i plešeš. Promatraš svoja  stopala, koljena, kukove, ramena, ruke, glavu, osjećaš  kako ritam pulsira u svim  dijelovima tvoga tijela, a  duša ti se sve više i više smije  jer je sa svakim korakom sve  slobodnija. Zanimljivo je to  da sam imala problema s  koljenima i potajno sam  strahovala da će mi to biti  smetnja za ples, ali dogodilo  se upravo suprotno, što sam  više plesala to je bol bila  manja. To je zaista predivna  meditacija u pokretu i hvala  svim energijama koje su pridonijele mom uplesavanju u  5 Ritmova, opisuje svoja iskustva Lipotica. Njezina iskustva dijeli i veliki broj ljudi  diljem svijeta, ali i sve veći  broj Zadrana. Naime, iako  ponekad prilično suzdržani  sve veći broj Zadrana okreće  se ovoj metodi koja im pomaže da se riješe svakodnevnog stresa i puni energije  uđu u novi radni mjesec.
Pet ritmova su tečni/flowing, stakato/staccato, kaos/chaos, lirski/lyrical i duboka tišina/stillness. Ovi ritmovi zajedno stvaraju Val –  vježbu meditacije kroz pokret. Ritmovi nemaju koraka niti koreografije, svaki  ritam ima svoju energiju u  kojem svaki plesač pronalazi  vlastito izražavanje i koreografiju. Iako zvuči neobično i možda kao nešto što  nikada ne biste probali treba  pokušati, a tek onda suditi.
– Onima koji su još neodlučni, savjetujem da dođu  jednom zaplesati s nama i  neka jednostavno vide kako  to utječe na njih. Ako vam se  svidi, super, ako ne, opet  dobro, pronaći ćete neki  drugi izričaj koji je vama  bliskiji, koji priča vašu priču.  Samo se opustite i prepustite  svojoj intuiciji. Slobodno mi  se javite s bilo kakvim pitanjima vezanim za same radionice, rado ću svoje iskustvo podijeliti s vama.  Web stranice koje i sama  rado svaki put ispočetka posjećujem, a gdje možete naći  informacije o plesu, projektima, knjigama, CD-ima,  učiteljima i ostalim informacijama vezanim za ritmova su www.plesritmova.net i  www.gabrielleroth.com.,  savjetuje Lipotica svim potencijalnim plesačima koji  žele istražiti i pokušati nešto  novo. A priliku da se okušate  u ovim radionicama imate  već sljedeći mjesec i to 20.  veljače. Osim u veljači radionice će se u Zadru  održati i 17. travnja, 15. svibnja te 12. lipnja. Iako u ožujku u Zadru neće biti radionice svi zainteresirani  mogu otići na vikend radionicu u Split koju će voditi  John Kelly.
– Na kraju bih zahvalila  svim ljudima koji nam izlaze  u susret što se tiče prostora,  ali i medijima koji nas uvijek  rado poprate, završava Lipotica razgovor o svojoj  plesnoj priči. A ako želite da  to postane i vaša plesna  priča možete kontaktirati  Ninu Lipoticu na brojeve telefona 099 216-6307 ili  091/762-8886 ili na mail [email protected], a ona  će vam rado odgovoriti na  sva pitanja vezana uz 5 Ritmova i radionice.