Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Teže do ribolovne dozvole

01.02.2011. 23:00
Teže do ribolovne  dozvole


Zaključeno je i da će PP Vransko jezero ponuditi udrugama tekst zajedničkog sporazuma kroz koji će se ove godine probno pratiti njegovo izvršenje. Obuhvatit će obveze i odgovornost Parka te ribiča i udruga vezane uz radne akcije, poštovanje kodeksa ribolova HŠRS, moguću zajedničku ribočuvarsku službu i poribljavanje, ribičke ispite i edukaciju, dodatne disciplinske mjere za neodgovorne ribiče, kazao je Mataija


Park prirode  Vransko jezero neće prodavati godišnje ribolovne dozvole bez prethodnog predočenja uvjerenja o položenom ribičkom ispitu te  članske iskaznice ribičkih  udruga koje djeluju u Banjevcima, Vrani ili Stankovcima,  jedan je od zaključaka jučer  održanog sastanka u upravnoj  zgradi PP Vransko jezero.  Sastanku su nazočili Ivica Prtenjača, ravnatelj PP Vransko  jezero, Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog ribolovnog  saveza, s tajnikom Tomislavom Feldhoferom i Željkom  Mataijom, predsjednikom ribolovnog saveza Ličko-senjske županije uz Ivicu Čirjaka  iz ŠRU Vrana i Nediljka Stribuljicu, predsjednika MO  Vrana.        
– Zaključeno je i da će PP  Vransko jezero ponuditi  udrugama tekst zajedničkog  sporazuma kroz koji će se ove  godine probno pratiti njegovo  izvršenje. Obuhvatit će obveze i odgovornost Parka te ribiča i udruga vezane uz radne  akcije, poštovanje kodeksa ribolova HŠRS, moguću zajedničku ribočuvarsku službu i  poribljavanje, ribičke ispite i  edukaciju, dodatne disciplinske mjere za neodgovorne ribiče računajući i zabranu obavljanja ribolova na određeno  vrijeme, češću suradnju parka  i udruga kao i udruga  međusobno te ujednačavanje  cijena članskih iskaznica, kazao nam je nakon sastanka  Željko Mataija.
Dogovoreno je da će Park  prirode za domicilno stanovništvo okolnih mjesta osigurati povlaštene godišnje dozvole po cijeni od 500 kuna,  dok će one uz obvezatnost  članske iskaznice za ostale ribiče iznositi 1.000 kuna. Raspravljalo se i o odluci da se  ribolov za svaku noć plaća 150  kuna, pri čemu ne treba isključiti i zlouporabu odluke, a  ravnatelj Prtenjača je odgovorio da se radi o odluci koja  je na reviziji u resornom ministarstvu te čeka primjenu  ako nije u suprotnosti s pozitivnim propisima.
Sve strane izrazile su zadovoljstvo postignutim dogovorom koji bi trebao postati  prekretnica u odnosima PP,  ribiča i njihovih udruga kojima kontrolirani ribolov,  zaštita ribljeg fonda, popularizacija rekreativnog i športskog ribolova te produljivanje  turističke sezone u ovom području mora biti zajednički interes. O dijelu predloženih zaključaka očitovat će se upravni odbori udruga, ali i Upravno vijeće javne ustanove.