Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fra Ljevar: I dogodine ćemo sudjelovati na Noći muzeja

01.02.2012. 23:00
Fra Ljevar: I dogodine ćemo sudjelovati na Noći muzeja


Mediji su u cijeloj priči odigrali veliku ulogu jer smo sve izveli u zadnji čas. Osim toga, nama je krunica u 18,30, a u 19 sati nam je sveta misa pa smo vrata u Noći muzeja otvorili tek u 20 sati, kaže Ljevar


Noć muzeja ove je godine srušila sve dosadašnje rekorde posjećenosti, a suho vrijeme (za razliku od protekle dvije godine kada je padala kiša) omogućilo je posjetiteljima da se, toplo obučeni, kreću Poluotokom i pametno rasporede svoje vrijeme provedeno u muzejima, galerijama, zbirkama…
Uz Arheološki muzej, Etnološki odjel u Gradskoj straži, Galeriju umjetnina, Gradsku ložu, Kneževu palaču, Muzej Grada Zadra, Prirodoslovni muzej i Muzej antičkog stakla, ove godine svoja vrata je otvorila i bogata riznica crkve i samostana sv. Frane.
– Mi u crkvi već nekoliko godina želimo sudjelovati u Noći muzeja i svih ovih godina nekako nas je to mimoilazilo. Ove godine se skoro dogodila ista stvar. Naime, kasno smo se javili. Noć muzeja je bila u petak, a mi smo Ivu Fadića iz Muzeja stakla i Stjepana Felbera iz Turističke zajednice zvali tek u utorak ili srijedu, priča nam fra Dragutin Ljevar, gvardijan franjevačkog samostana sv. Frane.
Samostan i riznica prošle godine broje čak 6.000 posjetitelja. I to se ne odnosi na cijelu godinu, već na razdovlje od 1. svibnja do 30. rujna kada je riznica otvorena svaki dan. U ostatku godine vrata riznice otvaraju onima koji pokucaju ili pozvone i izraze želju da je vide.
– Mediji su u cijeloj priči odigrali veliku ulogu jer smo sve izveli u zadnji čas. Osim toga, nama je krunica u 18,30, a u 19 sati nam je sveta misa pa smo vrata u Noći muzeja otvorili tek u 20 sati.
Posjetitelji su mogli pogledati i 2 DVD-a: “Duh Asiza: Franjo i sultan igrokaz iz 1219”. i VI. susret zborova franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, božićni koncert klapa u Sv. Frane održan 6. siječnja 2012., na blagdan Tri kralja.
Djela nulte kategorije
– Vidjeli smo da svi muzeji i galerije u svojoj ponudi te noći imaju i dodatni program odnosno sadržaj koji privlači posjetitelje. Mi smo se tako odlučili za ta dva DD-a, a došla nam je i klapa Kapric iz Dikla i jako smo zadovoljni, zaključio je fra Ljevar dodajući kako će svakako sudjelovati i na Noći muzeja 2013.
Na malom prostoru na krajnjem sjeverozapadu Poluotoka nagurale su se tri crkve – sv. Ilija, sv. Nikola i sv. Frane. Ova potonja najstarija je dalmatinska crkva sagrađena u gotičkom stilu. Posvećena je 13. studenog 1280. godine.
Gradnja današnjeg samostana započela je 31 godinu prije, 1249. godine, za vrijeme nadbiskupa Lovre Periandra. Samostan je od početka sjedište franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, a taj službeni naslov nosi od 1393. godine.
Tek tri stoljeća poslije, 1556. godine izgrađen je klaustar južno od samostana. Domaći klesari Ivan Trifunić i Ivana Stijić izgradili su ga u renesansno-manirističkoj formi.
Sakristija, koja se nastavlja na kor, vazna je za hrvatsku povijest jer je u njoj 1358. godine sklopljen Zadarski mir između mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika Anžuvinca, kojim su se Mlečani odrekli svojih pretenzija na Dalmaciju.
U doba renesanse crkva je doživjela značajne promjene vezane uz radove majstora Jurja Dalmatinca koji je sa suradnicima 1444. godine započeo s uređenjem triju kapela u dnu svetišta, naknadno preinačenih u kor redovnika. Majstor Nikola Firentinac potom je 1480. godine uredio bočnu renesansnu kapelu.
Umjetnička zbirka crkve koju smo mogli vidjeti (i) prošli petak ima veliki broj eksponata od kojih je najvrijednije veliko slikano romaničko raspelo iz 12. stoljeća, slika Umrlog Krista, djelo Jakopa da Ponte Bassana, veliko renesansno raspelo iz 15. st., staro liturgijsko posuđe, dragocjeni iluminirani koralni kodeksi, isprave, inkunabule i dr. Slikani Ugljanski poliptih iz 15. stoljeća djelo je najviše umjetničke vrijednosti i pripisuje se domaćem slikaru Dujmu Vuškoviću.