Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Osam velikih medalja za klub iz trećeg ranga

01.02.2012. 23:00
Osam velikih medalja za klub iz trećeg ranga


Najveći kolekcionar je Tonči Valčić (1978.), jedini koji ima i najsjajnije odličje


Iako su rukometaši Zadra danas u trećem hrvatskom ligaškom rangu, klub iz Mocira ima se čime pohvaliti i na nacionalnoj razini. Naime, ukupno osam medalja za Hrvatsku reprezentaciju na velikim natjecanjima osvojili su igrači koji su karijeru počeli u Rukometnom klubu Zadar. Najveći kolekcionar je Tonči Valčić (1978.), jedini koji ima i najsjajnije odličje. Stariji brat Valčić bio je član reprezentacije koja je 2003. godine na Svjetskom prvenstvu u Portugalu osvojila prvo mjesto. Bio je Tonči pozivan i u selekciju koja je 2004. osvojila olimpijsko zlato u Ateni, potom i srebro na SP-u u Tunisu godinu dana kasnije, no Zadranin je na kraju zaobišao spomenuta velika natjecanja. Vratio se u reprezentaciju na SP-u 2007. u Njemačkoj gdje smo bili peti. Ipak, povratak pod barjak donio je Tončiju još dva srebra, na Europskom prvenstvu 2008. u Norveškoj te 2010. u Austriji. Za obitelj Valčić posebno važna bila je europska smotra 2008., kada je za Hrvatsku igrao i Josip Valčić (1984.), Tončijev mlađi brat. Uz medalju iz Norveške Josip ima i srebro sa SP-a u Hrvatskoj 2009. godine. Konačno, svoj doprinos impresivnom nizu zadarskih rukometnih medalja dao je i Ivan Ninčević (1981). Zadarsko lijevo krilo u svojima vitrinama čuva srebro sa SP-a 2009., a od prošle nedjelje kolekcija je bogatija za broncu s EP-a iz Srbije.
Svoj trojici igrača zajedničko je da su igrali u mlađim kategorijama Zadra gdje je, s nekim više, a s nekim manje, radio i Žarko Jakšić. Vrijeme je to kada su u Zadru stasali i Marin Knez, potom i Josip Nekić (1986.) koji ima srebro s kadetskog EP-a 2004. iz Beograda te broncu sa SP-a mlađih juniora iz Katara 2005. Braći Valčić, Ninčeviću, Nekiću i Knezu zajedničko je i to da su bili, a Valčići su i danas članovi Zagreba. Iz njihovog vremena u Zadru ostao je niz igrača koji je godinama nosio, a neki od njih i danas održavaju zadarski rukomet na životu. Kad je riječ o novijim generacijama Zadar je upao u krizu pa ga nekoliko godina nije bilo na završnicama nacionalnih natjecanja za mlađe kategorije. Dakako, to znači da nije bilo ni potencijalnih novih reprezentativaca. Bronca s Prvenstva Hrvatske za mlađe kadete od prošle godine mogla bi neke stvari promijeniti na bolje, premda pravog iskoraka nema bez Premijer lige. Ovako, iz drugoligaškog kluba do bilo koje reprezentacije gotovo se nemoguće probiti.


Košarka najtrofejnija




Ispred zadarskog rukometa još uvijek je zadarska košarka, sport u kojem seniorsku medalju nismo uzeli od 1995. Do tada Zadrani su na Olimpijskim igrama 1992. zatim na europskim prvenstvima 1993. i 1995. te Svjetskom prvenstvu 1994. sudjelovali u osvajanju sve četiri medalje.
1992. Olimpijske igre, 2. mjesto: Stojko Vranković, Arijan Komazec, Vladan Alanović, Alan Gregov.
1993. Europsko prvenstvo, 3. mjesto: Stojko Vranković, Arijan Komazec, Vladan Alanović, Emilio Kovačić, Alan Gregov.
1994. Svjetsko prvenstvo, 3. mjesto: Stojko Vranković, Arijan Komazec, Vladan Alanović, Alan Gregov. Trener: Giuseppe Giergia.
1995. Europsko prvenstvo, 3. mjesto: Stojko Vranković, Arijan Komazec, Vladan Alanović, Alan Gregov.