Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stižu škure bure i snježne pahulje

01.02.2012. 23:00
Stižu škure bure i snježne pahulje


Bure će biti k’o u priči. I to škure bure, olujne i jake. Vrijeme je to pogodno za sušenje pršuta, ali i za snijeg. Zbog niskih temperatura i stalne naoblake, snijega bi moglo padati svaki dan po malo, a u četvrtak navečer te sredinom sljedećeg tjedna i malo više, navodi Duško Kraljev te dodaje da će zabijeliti cijela Zadarska županija


Četiri jakne, dvoje hlača, četiri para čarapa i rukavice; dvoje hlače, dobre cipele, dobra bunda i kapa; dvije jakne, četiri majice, troje hlača, buce i kapa… Ne, nije ovo nabrajanje robe na sniženju već su to jučerašnje odjevne kombinacije prodavača na zadarskoj tržnici.
Puna “ratna oprema”
Na gotovo praznoj pijaci hladnoći je odolijevalo petnaestak najhrabrijih dobro zabundanih prodavača dočekujući jednako tako zabundane i rijetke kupce.
– Da je neka hladnoća i nije. Važno je dobro se obući. Mislim da svi ovi prodavači nisu došli više od straha nego što je stvarno toliko ledeno. Mediji samo što nisu proglasili da će biti smak svita, govori dobro raspoložena voćarka Anka Perović pokazujući nam svoje četiri jakne.
– Na sebi imam ‘punu ratnu opremu’. Jedino nemam kapu jer je ne podnosim. Tu sam od 6 sati i ne smeta mi. Ma sve je bolje od lita. Tad se ne mogu dovoljno skinuti, kroz smijeh će Anka.
Ljubiteljica zime je i Štefi na štandu s jajima i puinom.
– Volim hladnoću jer je zdrava. Sve ventile propuše. Treba se dobro obući pa ‘nema zime’. Ja sam se tako ‘navukla’ da mi treba sat vremena da se skinem, nasmijana je Štefi.
Za hladnoću spremna je i njena susjeda B. Ž. sa štanda s odjećom koja nam nabrajajući svoju odjeću spominje čak troje hlače i dvije jakne. Jedino joj, kaže, smeta što jako puše.
Prazna je tržnica, prazan i grad. Na niske temperature i buru koja je svako malo zrakom vijorila pokoju pahulju snijega nije izlazio nitko tko nije morao.
A tako, pa i još hladnije i pustije u gradu, bit će sljedećih sedam pa čak i deset dana.
Najhladniji vikend
– Jako hladno bit će do sredine sljedećeg tjedna, a iako nešto blaža, velika hladnoća zadržat će se i nekoliko dana nakon toga. Tamo negdje do 12. veljače. Po završetku sljedećeg tjedna bit će po onoj staroj ‘od po velje, svako zelje’, govori poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev koji kao glavnu značajku meteoroloških prilika sljedećih dana navodi buru.
 – Bure će biti k’o u priči. I to škure bure, olujne i jake. Vrijeme je to pogodno za sušenje pršuta, ali i za snijeg. Naime, zbog niskih temperatura i stalne naoblake, snijega bi moglo padati svaki dan po malo, a u četvrtak navečer te sredinom sljedećeg tjedna i malo više, navodi Duško Kraljev te dodaje da će zabijeliti cijela Zadarska županija, a snijeg se zbog niskih temperatura neće tako lako otopiti. Kraljev napominje da to neće biti neki veliki snježni pokrivač kao što je bio slučaj 1956. ili 1929. godine, ali na nekoliko centimetara snijega svakako se može računati.
Svakako se može računati i na poteškoće u prometu u Zadarskoj županiji kao i u cijeloj Dalmaciji. Dalmatinci nenavikli na snijeg ovih će dana morati voziti puno opreznije, posebno u dane vikenda kada se na cestama može očekivati poledica.
Uvertira u vjerojatno najhladniji vikend ove zime bit će noć s četvrtka na petak kad bi se temperature mogle spustiti do 7 stupnjeva ispod ništice, a tih dana temperatura ni danju neće prelaziti nulu.
Sibirska zima koja već danima izaziva kaos diljem Europe i koja je već odnijela 30-ak života stigla je, eto, i u naše krajeve.


Izbjegavati izlaske




Voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Alan Medić poručuje starijim osobama da, ako baš ne moraju, ne izlaze iz svojih domova.
– Osobito ne ujutro i navečer. Ova se preporuka odnosi posebno na srčane i respiratorne bolesnike. Također je važno oblačiti se višeslojno, što je puno bolje nego imati na sebi jedan debeli sloj. Glavu treba obvezno zaštititi kapama i rukavicama, a u slučaju znojenja treba se što prije presvući i ne zadržavati na sebi mokru odjeću. Nikako ne ignorirati simptome kao što je drhtavica koja je znak da je organizmu jako hladno. U tom slučaju treba što prije otići negdje gdje je toplo. Naravno, treba izbjegavati skliske i zaleđene površine. Stariji su skloniji oticanju nogu pa trebaju paziti da ne nose previše pari čarapa i ne stežu cipele kako ne bi zaustavili cirkulaciju, govori dr. Medić te poručuje da je u slučaju pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.
Nadalje, preporučljivo je u organizam unositi optimalne količine tekućine, posebice u obliku toplih napitaka. Alkohol i kofein treba izbjegavati.
– Starijim ljudima koji žive sami preporučam da svojim susjedima ostave broj telefona, da se povežu s nekim pa da ih se može barem jedanput dnevno nazvati i provjeriti kako su. Mlađima pak savjetujem da obiđu svoje starije susjede, otiđu im u dućan, donesu drva, kaže dr. Medić.