Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dok Vujić drži ovce, Linić ih šiša

Autor: Ante Vidović

01.02.2013. 23:00
Dok Vujić drži ovce, Linić ih šiša

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Hrvatski građani naći će se i u ovoj godini između kovnja i nakovnja monetarne i fiskalne politike koje provode Hrvatska narodna banka i Vlada RH preko Linićevog ministarstva. Težnja HNB-a da sačuva stabilnost tečaja eura i cijena, Vlade da održi stabilnim državne financije, sve u vremenu kad nema investicija, prebit će se preko leđa srednjeg sloja građanstva koji je i do sada na svojim plećima izdržao najveći dio gospodarske krize. U ovoj godini realno gledano imat ćemo sve manje šansi da održimo i ovaj standard života.
Novi guverner HNB-a Boris Vujčić pokazao je da će nastaviti s politikom svog prethodnika Željka Rohatinskog. Kada je to bilo potrebno stao je u obranu tečaja eura na način da je održao njegovu stabilnost prodajom eura bankama. Na taj način spriječio je rast njegove cijene što bi dodatno pogodilo sve čiji su krediti vezani uz eure, posebno državu. Sve izgleda kao dobro odrađena operacija. Međutim nezgodna nuspojava jest da se prodajom deviza iz financijskog krvotoka povlače kune. Kad nema maziva svaki stroj počne štekati i cviliti pa tako i ovaj hrvatski gospodarski. Mi to prvo direktno osjetimo na nižim plaćama jer nema maziva da se ona isplati puna. Bez maziva pada i gospodarska aktivnosti, a s njome i naša nada da će nam se plaće vratiti na staro. Ne treba se zavaravati da se tečaj eura drži stabilnim radi onih koji imaju krediti vezan na njih, već prije svega radi države i njenih dugova. To što se i time pogoduje uvozničkom lobiju sretna je nuspojava za bolju zajedničku suradnju i prijateljske sastanke.
Dok HNB želi očuvati stabilnost cijena i tečaja, Milanovićeva vlada nastoji održati stabilnost klimavih državnih financija na sve se načine oslanjajući na građane. Za početak svoje vladavine su nas pogodili s većim PDV-om za dva postotna poena. Uslijedio je rovovski rat sa sindikatima oko plaća u javnim službama. Nakon što se država na sve moguće načine opružila po našim novčanicima grabeći novim i većim porezima gdje god je to mogla, prvi čovjek državnih financija Slavko Linić odlučio je zagrabiti i malo po štednji. Tako se novim inženjeringom iz Ministarstva financija radi smanjenje državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju sa 15 na 10 posto. Time bi se iznos državnih poticajnih sredstava u jednoj godini smanjio sa 750 kuna na 500 kuna, za maksimalan ulog od 5.000 kuna godišnje.
I HNB i Vlada vuku poteze koji za cilj imaju održavanje stabilnosti kako bi našu državu sačuvali od bankrota i možda za nekoliko godina izgradili nove temelje za razvoj koje je uništila Sanaderova osmoljetka. Štednjom i stabilnošću u teoriji bi se to i trebalo ostvariti. Ipak trebali bi pokazati malo više inventivnosti u provođenju svog plana. To im poručuju i rejting agencija Moody”s koja je snizila kreditni rejting Hrvatska na razinu “junk” (smeće). Time su cijeli svijet upozorili da su investicije u Hrvatsku visokorizične. U takvim uvjetima nije realno očekivati ulazak ozbiljnih investitora, već samo špekulanata koji rade po principu kupi jeftino i čekaj priliku da prodaš skupo.
Za to vrijeme mi ostajemo živjeti u teškoj sadašnjosti. Borimo se da preživimo i ovu 2013. godinu u kojoj se i dalje osjećamo kao da smo najbolje ovce za šišanje ove države. “Šlag” na taj poseban osjećaj jest što plaćamo sve i svašta pa tako i dajemo plaću onima koji bi trebali štititi djecu, a ne štite ih.